Filmski vodič od 25. do 31. maja 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

25. maj – Beži!

“Beži!” je film o kome svi pričaju. Ostvarenje koje pokazuje da i rasizam može biti tema horor filma, govori o mladom Afroamerikancu, koji ide u posetu porodici svoje devojke belkinje. Pošto su Kris i njegova devojka Rouz dostigli nivo u vezi kada treba upoznati roditelje, ona ga poziva da provedu vikend na njihovom imanju, gde žive i Misi i Din.

U početku, Kris tumači preterano ljubazno ponašanje njenih roditelja kao na odgovor na međurasnu vezu koju Rouz i on imaju, ali kako vikend protiče, otkriće niz uznemirujućih detalja koji će ga odvesti do istine koju nije mogao ni da zamisli.

Dužina trajanja filma: 104 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: horor, misterija

Uloge: Allison Williams, Catherine Keener, Daniel Kaluuya, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones

Režija: Jordan Peele

26. maj – Bar

Neobična satira proslavljenog španskog režisera Aleksa de la Iglesija otvara 26. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda jubilarni deseti festival ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike – Španski metar. Slavni autor u svom novom filmu šubliku iz velegradskih ulica spušta u podrum jednog madridskog bara, ali i društveno podzemlje savremenog sveta. Tu glavni likovi, Naćo, Elena, Serhio, Trini, Amparo i ostali, pod pritiskom misteriozne smrti i masovne panike bivaju uhvaćeni u lavirint ljudskih slabosti.

Filmski vodič od 25. do 31. maja 2

A one obično otkrivaju ono najgore u nama. Socijalna drama sa elementima napetog psihološkog trilera, a podgrejana klasičnim almodavarovskim crnim humorom, komedija „Bar“ dokazuje istinitost drvene latinske mudrosti: “U vinu je istina”. Alkohol, izolacija, egzistencijalna kriza i strah od najbližeg u protagonistima bude ono najgore. Preživljavanje postaje jedini imperativ. Film je i na repertoaru domaćih bioskopa.

Dužina trajanja filma: 102 min

Država/Godina: Španija/2017

Žanr: triler, drama

Uloge: Blanca Suárez, Mario Casas, Carmen Machi

Režija: Álex de la Iglesia

27. maj – Put za Istanbul

Festival subverzivnih filmova Plan B donosi i ove godine ostvarenja koja se bave najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta. Među šest premijerenih naslova koje će publika moći da pogleda od 25. do 28. maja, na programu je i “Puz za Istanbul”. Elizabet živi sa kćerkom Elodi u Belgiji. Jednog dana, policija joj saopštava da joj se kćerka priključila Islamskoj državi. Elizabet kreće u potragu.

Filmski vodič od 25. do 31. maja 3

Dužina trajanja filma: 97 min

Država/Godina: Francuska, Alžir/2016

Žanr: drama

Uloge: Astrid Whettnall, Pauline Burlet, Patricia Ide

Režija: Rašid Bušareb

28. maj – Mladi Karl Marks

Na programu festivala Plan B je i film “Mladi Marks”. Od reditelja kultnog filma “I’m not your Negro” dolazi uzbudljiva biografska priča o prvom susretu Marksa i Engelsa i nastanku “Komunističkog manifesta” u grotlu Evrope 19. veka koju iz korena potresaju protesti i revolucije.

Filmski vodič od 25. do 31. maja 4

Dužina trajanja filma: 118 min

Država/Godina: Nemačka, Belgija, Francuska/2017

Žanr: biografski, drama

Uloge: August Diehl, Stefan Konarske, Vicky Krieps

Režija: Raoul Peck

29. maj – Nerazdvojni

U nastavku festivala Španski metar 29. maja u KCB-u na programu je rimejk francuskog filma “Nedodirljivi”. Felipe je poslovni čovek koji je posle jedne nesreće ostao nepokretan i traži terapeuta. I pored više veoma kvalifikovanih kandidata, odlučuje se za svog baštovana Tita, koji je hteo da se penzioniše. Tito ni izbliza ne ispunjava uslove neophodne za taj posao, što odmah primećuju osobe iz Felipeovog okruženja, ali on ne odustaje od svoje odluke.

Filmski vodič od 25. do 31. maja 5

Dužina trajanja filma: 107 min

Država/Godina: Argentina/2016

Žanr: komedija

Uloge: Oskar Martines, Rodrigo de la Serna, Karla Peterson, Alehandra Flešner, Malena Sanćes, Rita Pauls, Flavija Palmeiro

Režija: Markos Karnevale

30. maj – Deveti život Luisa Draksa

Nakon što preživi tešku nesreću pada s litice, uvek znatiželjni i nesrećni devetogodišnji Louis Draks postaje pacijent slavnog neurologa Alena Paskala. Paskal u očajničkom pokušaju da rasvetli čudne okolnosti nesreće koristi nesvesno stanje dečakovog uma u kom se isprepliću mašta i stvarnost i istražuju same granice šestog čula.

Filmski vodič od 25. do 31. maja 6

Dužina trajanja filma: 108 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: misterija, triler

Uloge: Jamie Dornan, Aiden Longworth, Sarah Gadon

Režija: Alexandre Aja

31. maj – Pariz može da sačeka

Ana, naizgled srećno udata žena, kreće na put do Pariza sa poslovnim partnerom svog muža. Ono što je trebalo biti sedmosatni put, pretvara se u pravu dvodnevnu avanturu koja će joj promeniti život. Dobra hrana, vino, francuski humor, znamenitosti i romantika udahnuli su joj novu strast za životom.

Filmski vodič od 25. do 31. maja 7

Dužina trajanja filma: 92 min

Država/Godina: SAD/2017

Žanr: komedija, romantični

Uloge: Diane Lane, Alec Baldwin, Arnaud Viard

Režija: Eleanor Coppola

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari