Filmski vodič od 26. aprila do 2. maja 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

26. april – Osvetnici: Rat beskraja

“Osvetnici” su devetnaesti po redu film Marvelovog sveta, koji okuplja do sada najveći broj super junaka na velikom platnu ujedinjenih u borbi protiv negativca Tanosa. Robert Dauni Džunior i njegov Ajronmen predvode likove koje igraju Kris Hemsvort kao Tor, Kris Evans u ulozi Kapetana Amerika, Skarlet Džohanson kao Crna udovica, Benedikt Kamberbač kao Doktor Strejndž, Tom Holand kao Spajdermen i Pol Rad u ulozi Antmana. Osvetnici i njihovi saveznici moraće da budu spremni da žrtvuju sve u pokušaju da savladaju moćnog Tanosa, pre nego što on uništi ceo univerzum.

Dužina trajanja filma: 156 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: akcija

Uloge: Robert Downey Jr., Bendict Cumberbatch, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Chadwick Boseman

Režija: Anthony Russo, Joe Russo

27. april – Igra istine

Filmski vodič od 26. aprila do 2. maja 2Naizgled bezazlena igra, u kojoj se pred takmičare postavlja pitanje da li će da prihvate izazov ili da odgovore istinito na zadatak koji im daju drugi učesnici u igri, postaje smrtonosna. Neko, ili nešto počinje da proganja grupu drugara, koji na poslednjem prolećnom raspustu pred upis na fakultet, koji provode u Meksiku, započinju ovu igru. I to nešto, kažnjava svakog ko slaže ili ne odgovori na izazov, a kazna je smrt.

Dužina trajanja filma: 100 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: horor, triler

Uloge: Lucy Hale, Tyler Posey, Violett Beane

Režija: Jeff Wadlow

28. april – Dovlatov

Filmski vodič od 26. aprila do 2. maja 3Rusko-poljsko-srpska koprodukcija, film „Dovlatov“, koji je u Srbiji premijerno prikazan na 46. FEST-u, naći će se na repertoaru Kombank dvorane od 28. aprila do 2. maja. Ovo ostvarenje prikazuje šest dana života briljantnog, ironičnog pisca koji vidi daleko preko krutih granica Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina. Film „Dovlatov“, sa našim glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi, prikazan je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike.

Radnja filma je smeštena u Lenjingradu (Sankt Peterburg), novembra 1971. godine. Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova, jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski koji beži iz zemlje. Sergej odlučuje da ostane i vodi normalan život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.

Dužina trajanja filma: 126 min

Država/Godina: Poljska, Rusija, Srbija/2018

Žanr: drama, biografski

Uloge: Milan Marić, Danila Kozlovsky, Artur Beschastny

Režija: Aleksey German Jr.

29. april – Jupiterov mesec

Filmski vodič od 26. aprila do 2. maja 4Na programu Dvorane Kulturnog centra Beograda ovih dana se prikazuje film “Jupiterov mesec” sve poznatijeg mađarskog reditelja Kornela Mundruca. Mladi imigrant je ustreljen dok je ilegalno prelazio granicu. Uplašen i u šoku, ranjeni Arjan sada može misteriozno da levitira kad poželi. Bačen je u izbeglički kamp, a napolje ga krijumčari doktor Štern u nameri da iskoristi njegovu izuzetnu tajnu. Gonjeni razbesnelim upravnikom kampa Laslom, begunci stalno menjaju mesto u potrazi za bezbednošću i novcem. Podstaknut Arjanovim izuzetnim moćima, Štern preuzima zaokret u veri u svetu u kojem se čuda razmenjuju za malu nadoknadu.

Dužina trajanja filma: 130 min

Država/Godina: Mađarska, Nemačka, Francuska/ 2017

Žanr: drama, naučna-fantastika

Uloge: Merab Ninidže, Zombor Jeger

Režija: Kornel Mundruco

30. april – Žaba

Filmski vodič od 26. aprila do 2. maja 5Na repertoaru DKC-a i pojedinih domaćih bioskopa je i film zasnovana na čuvenoj BiH predstavi “Žaba”. Zeko, berberin i bivši vojnik koji pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, poziva svog brata i svog prijatelja na muslimanski praznik Ramazanski bajram. Kad shvati da njegov brat, kockar i alkoholičar, nema nameru da se promeni, pokušava da ga primora na to. Nailazeći na neočekivano ponašanje, Zeko postepeno počinje da gubi tlo pod nogama.

Dužina trajanja filma: 78 min

Država/Godina: Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Slovenija, Hrvatska/2017

Žanr: drama

Uloge: Merab Ninidže, Zombor Jeger

Režija: Elmir Jukić

* Zbog obeležavanja Praznika rada pojedini bioskopi neće raditi 1. i 2. maja

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari