Filmski vodič od 5. do 11. jula 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

5. jul – Devojka iz fabrike

Filmski vodič od 5. do 11. jula 2Ambasada Egipta u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje Dane egipatskog filma, na kojem će sve projekcije biti besplatne, a povodom Meseca egipatske kulture i 110 godina diplomatskih odnosa između Srbiije i Egipta.

Film prati mladu Hayam, radnicu u fabrici koja živi u siromašnom kraju sa ostalim devojkama iz fabrike. Ona se zaljubljuje u svog novog inspektora i očekuje da će se između njih desiti ljubav, bez obzira na to što pripadaju različitim klasama. Međutim, saznaje da je trudna i okolina je naziva grešnicom, znajući za osećanja koja nije krila. Ona ipak odlučuje da se ne brani od takvih optužbi i to je skupo košta, budući da takvo društvo nije u stanju da prihvati stav ponosne žene.

Dužina trajanja: 90min

Država/Godina: Egipat/2013.

Žanr: Drama/Ljubavni film

Uloge: Yasmin Raeis, Hany Adel

Režija:Mohamed Khan

6. jul – Dovlatov

Filmski vodič od 5. do 11. jula 3Projekcija ovog filma biće u Jugoslovenskoj kinoteci u okviru Međunarodnog filmskog festivala Dani ruskog filma. Film prikazuje šest dana života pisca koji vidi daleko preko krutih granica Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina. Sergej Dovlatov se bori da sačuva svoj talenat i dostojanstvo dok gleda kako moćna državna mašinerija mrvi njegove prijatelje umetnike.

Dužina trajanja: 126 min

Država/Godina: Rusija, Poljska, Srbija/2018

Žanr: Drama

Uloge: Milan Marić, Danila Kozlovsky, Artur Beschastny

Režija: Aleksey German Jr.

7. jul –  Zaljubljen u moju ženu

Filmski vodič od 5. do 11. jula 4Ovaj film je četvrto ostvarenje Oteja kao reditelja. Reč je o komediji o ljubavnim avanturama, spoznaji sopstvenog života i maštanju o životu iz snova. „Priča se vrti oko četiri ličnosti, ali je tema baza, sa njom može svako da se poistoveti: par koji se dugo voli i čiju svakodnevnicu može poremetiti dolazak nove devojke njihovog prijatelja.

Iz takve banalne situacije Danijel je napravio film koji se oslanja na poglede i razmišljanja glumaca. Vrlo je precizan, ali i dozvoljava slobodu glumcima u koje ima poverenja“ – ovako je opisala film jedna od glumica.

Dužina trajanja: 84 min

Država/Godina: Francuska/2017.

Žanr: Komedija

Uloge: Gérard Depardieu, Adriana Ugarte, Daniel Auteuil

Režija: Daniel Auteuil 

8. jul – Banditi u potrazi za mamom

Filmski vodič od 5. do 11. jula 5Ovim filmom najavljeno je zatvaranje ovogodišnjeg Bašta festa, kao nastavka tradicije zatvaranja festivala debitantskim ostvarenjem koje je obeležilo proteklu godinu. Tragajući za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita „izlaze na ulicu“, što deluje kao sloboda.

Postaju deo ulične džeparoške bande oko koje se za prevlast bore Buca i Emanuel Baljea. Tokom akcije ih hvata policija. Kristijan uspeva da se izvuče, ostaje sam i mora da oslobodi braću i sestru iz Doma. U svojoj filmskoj avanturi Kristijan pokušava da iskoči iz carstva nužnosti u carstvo slobode.

Dužina trajanja: 70 min

Država/Godina: Srbija/2018

Žanr: Drama

Uloge: Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip, Emran Garip, Đorđo Ivanović, Simbad Beriša, Emina Dema, Dina Arifi, Robert Masini, Emanuel Šerifović, Senad Đorđević, Yasar Shirzad 

Režija: Kosta Ristić

8. jul – Moulin Rouge

Filmski vodič od 5. do 11. jula 6Projekcija će biti održana u Knez Mihailovoj ulici kod TC Rajićeva sa početkom u 20:30 sati.

Film govori o Kristijanu, mladom engleskom piscu-pesniku koji se zaljubljuje u kabare igračicu, glumicu i kurtizanu Saten u noćnom klubu Mulen ruž. U filmu se čuju obrade raznih popularnih muzičkih numera. Radnja je smeštena na Monmartru, boemskoj četvrti Pariza.

Film je bio nominovan za osam Oskara osvojio je samo dva – za kostime i za scenografiju. Snimljen je u studijima kompanije „Foks“ u Sidneju, Australija.

Dužina trajanja: 130 min

Država/Godina: SAD/2001.

Žanr: Drama/Ljubavni film

Uloge: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo

Režija: Baz Luhrmann

9. jul – Životi drugih

Filmski vodič od 5. do 11. jula 7U okviru Filmstreeta u UK Parobrod od 20:30 biće prikazano debitantsko ostvarenje nemačkog režisera Floriana Henckel von Donnersmarcka. Reč je o filmu koji je 2006. osvojio, uz mnoštvo ostalih, i nagradu Oscar za najbolji strani film, i postigao neverojatnu gledanost u Nemačkoj.

Kapetan Gerd Wiesler je agent istočnonemačke tajne policije koji pažljivo i potajno istražuje živote ljudi koji predstavljaju „opasnost za državu“. Nedugo pošto ga bivši školski kolega, poručnik Anton Grubitz pozove da pogledaju pozorišnu predstavu proslavljenog dramskog pisca Georga Dreymana, ministar Bruno Hempf obavesti Wieslera kako misli da je Dreymana i dalje disident. Kako se ispostavi, on je zaljubljen u Christa-Maria Sieland, Dreymanovu devojku. Grubitz, koji želi unapređenje, imenuje Wieslera kao špijuna koji će mu pomoći u istrazi.

Wiesler postavlja uređaje za prisluškivanje u Dreymanov stan i počinje da ga prati. Za to vreme otkriva da je pisac jedan od retkih stanovnika Istočne Nemačke koji zaista veruje svojim liderima. Ipak, ovaj zaključak će se s vremenom promeniti jer Dreyman saznaje da se Christa-Maria zbog ucene upustila u vezu sa Hempfom, a Dreymanov prijatelj, režiser Albert Jerska doveden je do samoubistva jer je na crnoj listi vlade. U tom trenutku prestaje Dreymanova lojalnost i on jednim dnevnim novinama šalje anonimno pismo usmereno protiv istočnonemačke vlasti, koje će razbesneti vladine službenike. U međuvremenu, Wiesler biva emotivno uvučen u živote čuvenog pisca i njegove devojke…

Dužina trajanja: 140 min

Država/Godina: Nemačka/2006

Žanr: Drama/Triler

Uloge: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

Režija: Florian Henckel von Donnersmarck

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari