Filmski vodič od 5. do 11. oktobra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

5. oktobar – Blejd Raner 2049

Kultni film “Blejd Raner/Istrebljivač” konačno je dobio svoj nastavak. Ostvarenje iz 1982. godine, zasnovano na knjizi Filipa K. Dika (“Sanjaju li androidi električne ovce?”), prikazivalo je distopijski Los Anđeles 2019. Ovaj put priča je smeštena 30 godina kasnije i vidno je namenjena novim generacijama. Umesto Ridlija Skota, režiju potpisuje kanadska zvezda Deni Vilnev. Harison Ford repriza svoju ulogu, ali glavnog junaka ipak igra Rajan Gosling.

Sinopsis kaže da trideset godina nakon događaja iz prvog dela, novi blejd raner (istrebljivač), policajac K (Rajan Gosling) otkriva davno skrivenu tajnu koja bi mogla ono što je ostalo od društva da pretvori u haos. K kreće u potragu za Rikom Dekardom (Harison Ford), bivšim blejd ranerom koji je nestao pre 30 godina. Film je od 5. oktobra u domaćim bioskopima.

Dužina trajanja filma: 162 min

Žanr: naučna-fantastika

Država/Godina: Kanada, SAD, Velika Britanija/2017

Uloge: Harrison Ford, Ryan Gosling, Ana de Armas, Robin Wright, Jared Leto

Režija: Denis Villeneuve

5. oktobar – Miloš Forman: Ono što te ne ubije

U Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11 održavaju se Dani češkog filma. Festival 5. oktobra otvara dokumentarni film o slavnom češkom reditelju Milošu Formanu. Do 1989. godine o Milošu Formanu snimljena su dva filma: u nemačkoj produkciji film je snimio Jaromil Jireš, a u belgijskoj Vjera Hitilova. Posle plišane revolucije nastao je prvi češki dokumentarni film o M. Formanu Drži se tog sna, u režiji M. Šmidmajera.

Filmski vodič od 5. do 11. oktobra 2

Šmidmajer je snimio Miloša Formana tokom njegovog putovanja biciklom iz Pariza na Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima. Upravo motiv vožnje bicikla u filmu simbolički predstavlja Formanove životne i stvaralačke peripetije. Šmidmajer je odškrinuo i neke intimne kutke Formanovog života koji su inspirisali njegovo filmsko stvaralaštvo i na neočekivanim mestima se našli u njegovim filmovima.

Dužina trajanja filma: 162 min

Žanr: dokumentarni

Država/Godina: Češka/2009

Režija: Miloslav Šmidmajer

6. oktobar – Manolo: Kralj cipela

“Manolo: Kralj cipela” je ljubavna priča o neobuzdanoj strasti jednog čoveka prema svom radu. Ovaj dokumentarac predstavlja portret Manola Blahnika, samoprozvanog obućara kojeg najuticajnije osobe iz modnog sveta smatraju najboljim proizvođačem cipela 20. i 21. veka. Film je za svakoga ko je ikada čežnjivo gledao u par „manolica“.

Filmski vodič od 5. do 11. oktobra 3

Dužina trajanja filma: 89 min

Žanr: dokumentarni, biografski, drama

Država/Godina: SAD/2017

Režija: Michael Roberts

7. oktobar – Ježeva kuća

Evropski festival animiranog filma Balkanima održava se ovih dana u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom i ove godine donosi atraktivne i vizuelno bogate animirane filmove. Balkanima se završava 7. oktobra dodelom nagrada, a program poslednjeg dana čine i reprize svih filmova prikazanih u glavnom takmičarskom i studenstkom takmičarskom programu.

Filmski vodič od 5. do 11. oktobra 4

Jedan od njih je i “Ježeva kuća” lutka-film rađen prema slavnoj priči Branka Ćopića rediteljke Eve Cvijanović, u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobo studija. Desetominutni animirani film “Ježeva kuća” verno sledi slavni tekst Branka Ćopića i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (“Twin Peaks”), a francuske glumica France Castel. Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek.

Dužina trajanja filma: 10 min

Žanr: animirani

Država/Godina: Kanada, Hrvatska/2017

Režija: Eva Cvijanović

8. oktobar – Afera Nil-Hilton

Od 6. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda traje Gete Fest, revija savremene nemačke kinematografije. Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan… Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji. Nakon DKC-a program se seli u novosadski i niški Kulturni centar.

Filmski vodič od 5. do 11. oktobra 5

Radnja filma “Afera Nil-Hilton” smeštena je u Egipat 2011. godine. U zemlji samo što nije izbila revolucija, a glavni junak pokušava da unutar korumpiranog policijskog aparata istraži ubistvo žene koja je radila kao pevačica. Ubrzo shvata da tragovi naizgled jednostavnog slučaja vode do moćne egipatske elite. Film je dobio Veliku nagradu žirija na Sandens festivalu.

Dužina trajanja filma: 106 min

Žanr: drama, triler

Država/Godina: Švedska, Nemačka, Danska/2017

Uloge: Fares Fares, Ger Duabi, Sliman Dazi

Režija: Tarik Saleh

9. oktobar – Na telu i duši

Dobitnik berlinskog Zlatnog medveda, film „Na telu i duši“ mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, neobična je ljubavna priča o dvoje usamljenih ljudi, koji komuniciraju u snu, u kome se ona pojavljuje kao košuta, a on kao jelen. Radnja ove ekscentrične drame smeštena je u okruženje jedne klanice u Budimpešti. Mlada žena Marija i njen šef Endre otkrivaju da svake noći sanjaju isti san. Isprva zbunjeni i pomalo uplašeni, polako prihvataju ovu čudnu koincidenciju, i pokušavaju da tokom dana rekonstruišu ono što im se u snovima zbiva.

Filmski vodič od 5. do 11. oktobra 6

Ovo je priča o dvoje ljudi koji otkrivaju carstvo osećanja i telesne želje, koju je Ildiko Enjedi ispričala nežno i sa puno suptilnog humora. “Na telu i duši” je mađarski kandidat za Oskara. Film je na repertoaru bioskopa Tuckwood, Fontana, Akademija 28, Dvorana kulturnog centra, Centar za kulturu Vlada Divljan u Beogradu, Kulturni centar u Novom Sadu, Eurocinema u Subotici, kao i u bioskopu Vilin grad u Nišu.

Dužina trajanja filma: 96 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: Mađarska/2017

Uloge: Géza Morcsányi, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider

Režija: Ildikó Enyedi

10. oktobar – Pođi sa mnom

Ostvarenja koja su prikazana na nedavno održanom Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije na repertoaru su bioskopa „Vlada Divljan” u Beogradu. Do 11. oktobra pred publikom je izuzetna ponuda najboljih autorskih filmova, među kojima su i oni koji do sada nisu prikazivani u našim bioskopima, a pet ostvarenja imaće premijerne projekcije u Srbiji. Jedan od njih je i slovenčki film „Pođi sa mnom” u režiji Igora Šterka (Specijalno priznanje na ovogodišnjem LIFFE).

Filmski vodič od 5. do 11. oktobra 7

Kako bi napravili najbolju fotografiju za školsko takmičanje, četvoro tinejdžera odlaze na udaljenu planinu. No potraga se pretvara u borbu za opstanak. Manc, koji vodi grupu, optužen je u školi za krađu mobilnog telefona, a s njim su i tvrdoglava gradska cura Mina, racionalni Oto i razmaženi Špurč.

Dužina trajanja filma: 83 min

Žanr: drama

Država/Godina: Slovenija/2016

Uloge: Ivan Vasti, Mak Tepšić, Matija Brodnik, Dare Valič, Ivanka Mežan

Režija: Igor Šterk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari