Filmski vodič od 8. do 14. februara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

8. februar – Pećinci

Nova animacijačetvorostrukog oskarovca Nika Parka je praistorijska avantura. Smeštena u doba praistorije, kada su opasne zveri i dlakavi mamuti gospodarili zemljom, priča prati pećinskog čoveka koji zajedno sa svojim najboljim prijateljem, divljom svinjom Hognobom, pokušava da ujedini njihovo pleme u borbi protiv moćnih neprijatelja koji im prete.

Dužina trajanja filma: 89 min

Žanr: animirani, komedija

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Uloge: Vladislava Djordjević, Jovana Stipić, Tomaš Sarić, Pedja Damjanović, Jelena Jovičić, Stevan Pjale, Marko Gvero, Marko Markovic, Jelisaveta Karadzic, Uroš Jovčić

Režija: Nick Park

9. februar – Berlinski sindrom

U Domu omladine Beograda, od 9. do 11. februara, premijerno će biti prikazan psihološki triler “Berlinski sindrom”, rediteljke Kejt Šortland, čija zarazna tenzija drži pažnju gledaoca do samog kraja. Film je baziran na istoimenom romanu autorke Melani Džusten, iz 2011. godine, koji povezuje Stokhlomski sindrom kao psihološki pojam, sa glavnim gradom Nemačke – Berlinom. Ostvarenje počinje kao uobičajen romantični film, ali se ubrzo pretvara u kompleksnu psihološku priču.

Filmski vodič od 8. do 14. februara 2

Radnja prati mladu australijsku turistkinju Kler, koja na ulicama Berlina upoznaje Endija, šarmantnog lokalca sa kojim se upušta u vezu na jednu noć. Kada se probudi nakon strastvene noći, Kler shvata da je Endi zaključao u stanu. Projekcije su od 19 i 21 sat.

Dužina trajanja filma: 116 min

Žanr: triler

Država/Godina: Australija/2017

Uloge: Teresa Palmer, Max Riemelt, Matthias Habich, Emma Bading

Režija: Cate Shortland

10. februar – Ubistvo svetog jelena

Jorgos Latimos je evropskoj publici poznat kao reditelј neobičnih filmova “Očnjak” i “Jastog”. Na početku svoje američke karijere režirao je ovaj podjednako začudan film, pokušaj da se učešćem stranca dešifruje disfunkcionalna porodica i svi njeni aspekti, kroz priču o odnosu uglednog hirurga i dečaka, njegovog pacijenta. Film je na programu Doma kulture Studentski grad od 9. do 11. februara.

Filmski vodič od 8. do 14. februara 3

Dužina trajanja filma: 120 min

Žanr: drama

Država/Godina: Velika Britanija, Irska/2017

Uloge: Kolin Farel, Nikol Kidman

Režija: Jorgos Latimos

11. februar – Pedeset nijansi – Oslobođeni

Džejmi Dornan i Dakota Džonson vraćaju se kao Kristijan Grej i Anastazija Stil u „Pedeset nijansi – Oslobođeni“, trećem nastavku svetskog hita „Pedeset nijansi“. Posle ogromnog uspeha filmova iz 2015. i 2017. godine, koji su zaradili preko 950 miliona dolara širom sveta, novi nastavak stiže pred Dan zaljubljenih 2018. godine. “Pedeset nijansi – Oslobođeni” režira Džejms Foli, reditelj drugog nastavka, a film je zasnovan na svetskom bestseleru spisateljice E. L. Džejms.

Filmski vodič od 8. do 14. februara 4

Dužina trajanja filma: 105 min

Žanr: erotski, drama

Država/Godina: Velika Britanija, Irska/2017

Uloge: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Kim Basinger, Eric Johnson

Režija: James Foley

12. februar – Pravo vreme

U Dvorani Kulturnog centra Beograda na programu je film “Pravo vreme”. Nakon što njegov brat završi u zatvoru zbog neuspele pljačke banke, Konstantin Nikas kreće u uvrnutu pustolovinu kroz gradsko podzemlje, kako bi svog brata spasio iz zatvora. Jedne noći pune adrenalina, Konstantin upada u nasilnu situaciju i biva uvučen u zločin, pokušavajući da se izbori sa vremenom da bi spasio bratov i svoj život, koji vise o koncu.

Filmski vodič od 8. do 14. februara 5

Dužina trajanja filma: 100 min

Žanr: triler, akcija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi

Režija: Ben Safdie, Joshua Safdie

13. februar – Rozmarina beba

Jugoslovenska kinoteka jedan deo programa ovih dana posvetila je čuvenom reditelju Romanu Polanskom. Za 13. februar u Uzun Mirkovoj zakazana je projekcija jednog od njegovih najpoznatijih filmova “Rozmarina beba”. Iako u celom filmu postoje svega dve scene tipične za horor filmove, “Rozmarina beba” se smatra jednim od najboljih horora svih vremena.

Filmski vodič od 8. do 14. februara 6

Film počinje kada se Rozmari Vudhaus, mlada i naivna domaćica, useli u stan u Njujorku. Njen suprug Gaj je slabo poznat glumac koji bi uradio sve da postane popularan. Njihov život se odvija normalno, uprkos dosadnim starijim susedima sa kojima su se slučajno upoznali. Rozmari ubrzo ostaje u drugom stanju. Sve bi bilo uobičajeno da ona svako veče nema noćne more i da nekoliko njenih prijatelja iznenada ne umire. Pritom, bol koji oseća u stomaku, daleko je od prihvatljivog za trudnice.

Dužina trajanja filma: 136 min

Žanr: horor

Država/Godina: SAD/1968

Uloge: Mia Farou, Džon Kasavetes 

Režija: Roman Polanski 

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari