Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 1Foto: Promo

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 2
Foto: Promo

8. avgust – Poslednja prevara

Krimi-akcija Poslednja prevara stiže u naše bioskope 8. avgusta i vodi nas u visoko društvo Los Anđelesa, gde se ne štedi na kupovini najpopularnijih umetničkih dela.

S druge strane, posao odlično ide ne samo trgovcima umetničkim delima, već i crnom tržištu na kojem se prodaju ukradene umetnine – ukazano je u saopštenju za medije povodom ovog filma koji će biti se prikazivati u domaćim bioskopima od danas.

Povodom radnje filma u najavi je istaknuto: „Ivan (Theo James) je nasledio očev unosan posao i postao mladi, uspešni kradljivac umetničkih dela. Ali, takođe je i pasionirani ljubitelj umetničkih dela, i želi da promeni profesiju, ali izlazak iz sveta kriminala nikada nije jednostavan. U tom trenutku u njegov život ulazi Elis (Emily Ratajkowski), glumica i prevarant, koja i sama beži od prošlosti. Ovo dvoje otpadnika će se udružiti da zajedno sprovedu poslednju prevaru“.

https://www.youtube.com/watch?v=9abY1x8yuoQ

8. avgust – Porco Rosso

Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 3
Foto: Promo

Film Porco Rosso čiji je režiser Hayao Miyazaki jedan je od najvećih japanskih režisera animacije, biće prikazan večeras u Galeriji Kvaka 22, u 21 sat – istaknuto je u najavi i dodato da je režiser zabavnim zapletima, upečatljivim likovima i očaravajućim animacijama u njegovim filmovima stekao međunarodni ugled kritičara, kao i javno priznanje u Japanu.

Prema rečima organizatora projekcije „zaplet se vrti oko italijanskog bivšeg borca iz Prvog svetskog rata, koji sada živi kao slobodni lovac na glave, jureći za vazdušnim gusarima u Jadranskom moru. Međutim, neobično prokletstvo pretvorilo ga je u antropomorfnu svinju. Ranije zvan Marco Pagot (Marco Rossolini u američkoj verziji), danas je u svetu poznat kao „Porco Rosso“, italijanski za „Crvena svinja““.

„Porco Rosso“ bi mogao biti najpodcenjeniji Miyazakijev anime film do ovog trenutka. Tu ima dobre pustolovine, naravno, ali u srcu film se gleda manje kao akcijski film a više kao lagana psihološka studija o konceptu lojalnosti, dobrote i ljubavi…ovo je jedan anime koji će postajati sve bolji i bolji što ćete ga više gledati“ – navedeno je u najavi događaja.

9. avgust – Love

Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 4
Foto: Promo

Kontraverzna erotska drama Love, Gaspara Noea iz 2015. godine prikazana premijerno na 68. Kanskom festivalu, biće prikazana u subotu u Novi Bioskop Zvezda, u 21 čas, istakli su organizatori u najavi projekcije.

Reputaciju nekog ko filmom ume da šokira, ovaj argentinski reditelj je stekao još od filma „Otpozadi“, a kritike za ovaj film su podeljene, prijem kod publike raznolik, ali njegova reputacija, estetika, hrabrost i autentičnost ostaju očuvane – ukazano je u najavi i dodato kao citat: „Godinama sam sanjao da snimim film koji će u potpunosti reprodukovati strast zaljubljenog mladog para, sa svim fizičkim i emotivnim ekscesima i prevaziđem smešnu podelu koja diktira da normalan film ne može da sadrži preterano erotske scene iako svi vole da vode ljubav“.

10. avgust – MET na bis ,,Boemi“

Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 5
Foto: Promo

Uzbudljiva mlada postavka opere „Boemi“ našla se u klasičnoj produkciji Franka Zefirelija, najizvođenije opere u istoriji Metropolitena. Italijanski tenor Vitorio Grigolo igra strastvenog pisca Rodolfa, a fenomenalna Kristin Opolais kao njegova nezasita ljubavnica Mimi. Suzana Filips peva koketu Muzetu i Massimo Cavalletti je slikar Marselo. Postavku vodi dirigent u usponu Stefano Ranzani – istaknuto je u najavi ovog filma koji će biti prikazan 10. avgusta u bioskopima Cineplexx Srbija, od 18 sati.

10. avgust – Splav meduze

Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 6
Foto: Promo

Dugo očekivane ponoćne projekcije ponovo na repertoaru bioskopa Zvezda, istaknuto je na fejsbuk stranici Novi Bioskop Zvezda i dodato da će ove subote biti prikazan film iz Splav meduze (1980).

U najavi je istaknuto i to da će svake subote biti prikazivani neki od kultnih filmskih klasika, opskurne bisere giallo, explotation i horor žanra.

„Splav meduze je jugoslovenski, srpski i slovenački film iz 1980. godine. Režirao ga je Karpo Godina, a scenario je napisao Branko Vučićević. Film je po žanru drama. Radnja filma prati dve prosvetne radnice dvadesetih godina prošlog veka koje su usamljene i izgubljene u malom gradu u Srbiji. Dok obavljaju svoje učiteljske dužnosti, one sanjare o velikim gradovima i pustolovinama. Jednog dana u njihov život ulaze mladi umetnici i pisci iz Beograda, koji su sledbenici nadrealizma i putuju po selima Kraljevine Jugoslavije kako bi našli inspiraciju za njihov umetniči pokret zentizam. Odnekud u selo stiže i najjači čovek Balkana. Epidemija šarlaha učiteljice privremeno oslobađa školskih obaveza, pa slobodno vreme koriste u avanturističkim turnejama kroz velike gradove. Njihov provod traje sve dok se zbog nekih razloga ne raziđu i samostalno nastave njihove životne puteve“ – navedeno je na stranici Vikipedije u vezi filma.

10. avgust – Zéro de Conduite

Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 7
Foto: Promo

Projekcija filma, diskusija, možda svirka, uvod pred ciklus Radikalno obrazovanje, na palubi poslednjeg jugoslovenskog parobroda „točkaša“, oživelog u brod NNK odviće se ove subote a tim povodom biće prikazan film Zéro de Conduite, istaknuto je u najavi događaja.

Gost večeri biće Petar Mitrić (Pionir 10, NO WAVE FILMS), filmski radnik, dugogodišnji selektor Festivala evropskog filma na Paliću, član legendarnog subotičkog Pionira 10, čovek iza spota Da, da, da… /Jutro će promeniti sve?

– Zéro de Conduite (Nula iz vladanja, Jean Vigo, 1933) je 40-minutni film koji prati grupu učenika u jednom francuskom internatu, od dečackih igara do otvorene pobune. Kao prikaz represivnog, birokratizovanog obrazovnog sistema inspirisan je rediteljevim vlastitim iskustvom, kao i anegdotama njegovog oca, ubijenog anarhiste Miguela Almereyde. Zabranjen u Francuskoj do 1946, film se danas smatra jednom od najznačajnijih realizacija poetskog realizma, društveno angažovanih filmova o protagonistima iz radničke klase, stvaranih u Francuskoj pri samim začecima „zvučnog filma“ – saopšteno je u najavi povodom projekcije filma na brodu NNK.

11. avgust – Na razmeni

Filmski vodič od 8. do 15. avgusta 8
Foto: Promo

Još jedno letnje filmsko druženje, u organizaciji Instituta Servantes i Kulturnog centra GRAD, ovog avgusta donosi beogradskoj publici zanimljiva ostvarenja iz Španije, Kolumbije i Argentine – ukazano je povodom najave filma Na razmeni koji će biti prikazan u 21 čas u nedelju, u Kulturnom centru Grad.

Povodom radnje filma istaknuto je: Hulija je studentkinja treće godine arhitekture koja odlučuje da provede godinu dana na studentskoj razmeni u Berlinu. To je prvi put da Hulija, bez mnogo razmišljanja i vođena sopstvenom intuicijom, odlazi od kuće. Puna očekivanja i bez iskustva, Hulija se oseća izgubljeno u hladnom i sivom Berlinu, a njen doživljaj studentske razmene nije ni blizu one avanture koju je zamišljala na početku. Malo-pomalo, Hulija će izgraditi sopstveni život u Berlinu i u tom novom okruženju spoznati sebe. Upoznaće grad iznutra i prepustiti se njegovim ljudima. Ipak, na kraju će morati da se vrati u svoj rodni grad – Barselonu.

11. avgust – „JImmy’s Hall“

Film Ken Loach – a u kome uloge tumače Barry Ward i Francis Magee, „JImmy’s Hall“ biće prikazan u nedelju u Društvenom centru NNK, sa početkom u 20 i 30 sati – najavili su organizatori.

Povodom radnje dela ukazano je: „Početkom kraja Velike depresije, nakon deset godina u izgnanstvu koje je proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, Džimi Gralton se vraća u ruralnu Irsku. Većina ljudi u selu raduje se njegovom povratku, ali lokalni sveštenik i lokalni vođa fašista su protiv njega, između ostalog, zato što je bio proteran kao socijalistički aktivaš. Došavši kući, i na nagovor mladih, Džimi otvara plesnu dvoranu, mesto koje ne služi samo za ples i zabavu, već i za boks, slikanje i obrazovanje. Otvaranje ovog prostora je prst u oko kako starom svešteniku, tako i desničarima. Film prati Džimovu borbu za ovo posebno mesto“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari