Filmski vodič od 9. do 15. februara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

9. februar – Riba i mačka

Festival iranskog filma biće organizovan od 8. do 12. februara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a na programu je pet novih ostvarenja. Biće prikazani filmovi snimljeni od 2013. do 2016. godine, i to:

„Gde je kuća mog druga“ u režiji Abasa Kjarostamija, „Melburn“ Nima Džavidija, „Riba i mačka“ reditelja Šahrama Mokrija, „Telohranitelj“ Ebrahima Hatamikia, „Gde su mi cipele“ Kiumarsa Purhamada i „Slatki ukus mašte“ Kamala Tabrizija.

Film “Riba i mačka” prati grupu studenata koji su otputovala u kaspijsku regiju kako bi učestvovali u festivalu puštanja zmajeva. Pored njihovog kampa nalazi se mala koliba u kojoj žive tri kuvara koja rade u obližnjem restoranu.

Dužina trajanja filma: 134 min
Žanr: drama
Država/Godina: Iran/2013
Uloge: Babak Karimi Tari, Said Ebrahimifar
Režija: Šahram Mokri

10. februar – Nas dvoje

U Maloj sali Doma kulture Studenstki grad 10, 11 i 12. februara od 20 sati biće prikazan češki film “Nas dvoje”. Rediteljka Slobodanka Radun, koja živi u Pragu, gde se bavi filmskom i pozorišnom režijom posle završenih studija na FAMU, posle projekcije filma u petak, 10. februara, razgovaraće sa Igorom M.Toholjem.

Filmski vodič od 9. do 15. februara 2

Nadajući se promeni, Ema beži od svoje porodice i ostavlja muža. Krije se u stanu svog frizera, gej momka Tonija, iako ga jedva poznaje. Na početku su samo dva stranca, povezani zajedničkim naporima da pobegnu od svojih porodica. Zbližavaju se i pomažu jedno drugome da prevaziđu unutrašnje i spoljne prepreke. NJihovo prijateljstvo skoro da prerasta u ljubavnu aferu, uprkos tome što se ne može ostvariti. Ovo je ljubavna priča 21. veka.

Dužina trajanja filma: 99 min
Žanr: drama
Država/Godina: Češka/2016
Uloge: Jana Plodkova, Ludek Sobota, Ondrej Nosalek
Režija: Slobodanka Radun

11. februar – Pedeset nijansi – mračnije

Džejmi Dornan i Dakota Džonson se vraćaju kao Kristijan Grej i Anastazija Stil u „Pedeset nijansi – mračnije“, drugom nastavku ekranizacije svetskog bestselera „Pedeset nijansi“, koji je na programu domaćih bioskopa od 9. februara. Kad povređeni Kristijan Grej pokuša da namami opreznu Anu Stil ponovo u svoj život, ona će zahtevati novi dogovor pre nego što mu pruži drugu šansu. Dok njih dvoje pokušavaju da izgrade poverenje i stabilnost, mračne figure iz Kristijanove prošlosti počinju da kruže oko ovog para, odlučne u tome da unište njihove planove za zajedničku budućnost.

Filmski vodič od 9. do 15. februara 3

Dužina trajanja filma: 118 min
Žanr: adrama, erotski
Država/Godina: SAD/2017
Uloge: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Kim Basinger, Luke Grimes
Režija: James Foley

12. februar – Lego Betmen

Ove nedelje u domaće bioskope stigla je animirana verzija priča čuvenog strip heroja Betmena, i to sa lego kockicama. U ovom filmu ćemo pratiti Batmana, koji mora da napustiti samotnjačku ulogu i da nauči da radi u timu, jer njegovom omiljenom gradu preti Džoker u najopasnijoj zaveri do sad. Uz to, dogodile su se i druge velike promene u Gotamu. Brus Wejn će zajedno sa kriminalcima Gotam sitija morati da brinuti i o dečaku kog je usvojio.

Filmski vodič od 9. do 15. februara 4

Dužina trajanja filma: 90 min
Žanr: animacija, avantura
Država/Godina: SAD/2017
Uloge: Will Arnett, Michael Cera, Rosario Dawson
Režija: Chris McKay

13. februar – Do poslednjeg daha

U okviru serijala Velikani svetskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci narednih dana biće prikazani filmovi slavnog reditelja Žan-Lika Godara. Ciklus počinje 13. februara kada će biti održana i tribina “Eksplozija slobode” (učesnici su Milutin Petrović i Joca Jovanović, a moderator je Radiša Cvetković). Prve večeri na programu su Godarovi kratki filmovi – “Koketna žena”, “Šarlot i Veronika” i “Šralot i njen momak”, kao i čuveno remek delo “Do poslednjeg daha”.

Filmski vodič od 9. do 15. februara 5

Mišel je mladi sitni kriminalac koji sebe modelira kao filmsku ličnost Hemfrija Bogarta. Nakon krađe automobila u Marseju, Mišel upuca policajca koji ga je pratio na seoskom putu. Bez prebijene pare i u bekstvu od policije, on se okreće svojoj američkoj devojci Patrisiji, studentu i novinaru, koja prodaje NJujork Herald Tribjun na ulicama Pariza. Ne znajući da ga juri policija, Patrisija ga nesvesno krije u svom stanu, Mišel istovremeno pokušava da je zavede i ubedi da pobegne sa njim u Italiju sa njenim novcem.

Dužina trajanja filma: 90 min
Žanr: animacija, avantura
Država/Godina: Francuska/1960
Uloge: Žan-Pol Belmondo, Džin Siberg
Režija: Žan-Lik Godar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari