Filmski vodič od 9. do 16. maja 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

9. do 15. maj – Beldocs International Film Festival

12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs počeo je juče i trajaće do 15. maja. U okviru festivala svakodnevno će biti prikazivani dokumentarni filmovi, a reperotar možete pronaći na ovom linku: https://beldocs.rs/filmovi/

9. maj – Gluvi barut

Filmski vodič od 9. do 16. maja 2Domaći film „Gluvi barut“ režisera Bahrudina Čengića biće prikazan večeras u alternativno-umetničkom prostoru Kvaka 22.

U pitanju je „priča o jednom srpskom selu visoko u bosanskim planinama čiji su se stanovnici, usred ratnog meteža, našli na udaru dve ideologije, između četnika i partizana. Predstavnici te dvije ideologije su partizanski komesar Španac i bivši kraljevski oficir Radekić. Španac je indoktrinirani fanatik, nosilac ideja kojima želi da promeni svijet ne pitajući za žrtve, a Radekić je realni poznavalac situacije, čovek iz tih krajeva koji pokušava da sačuva narod, makar i po cenu sopstvenih ideala.

Španac u Radekiću vidi uzroke ogorčenog otpora koji seljaci pružaju novoj ideologiji“, istaknuto je u vezi filma i dodato da u njemu glume: Mustafa Nadarević, Branislav Lečić, Fabijan Sovagović, Mira Furlan.

9. maj – Howl’s Moving Castle

Filmski vodič od 9. do 16. maja 3
Ilustracija: Milena Grošin

Projekcija filma „Howl’s Moving Castle“u režiji Hajao Mijazakija biće održana u 20 satu na Fakultetu tehničkih nauka Scenska laboratorija „Borislav Gvojić“.

„Haulov pokretni zamak je japanski animirani film studija Gibli iz 2004. godine. Mlada devojka biva prokleta od strane zle veštice, da ostatak svog života provede u telu starice. U potrazi za rešenjem kako da skine ove čini pridružuje joj se mladi, nesikusni čarobnjak sa svojim putujućim zamkom“, navedeno je u najavi projekcije.

10. maj – Nebeska tema

Filmski vodič od 9. do 16. maja 4„Nebeska tema“, film o najvećem džentlmenu rokenrola i autoru vanvremenskih pesama Vladi Divljanu biće premijerno prikazan u beogradskom Sava centru upravo na njegov rođendan – 10. maja, istaknuto je u najavi projekcije.

Tamo stoji i to da je “Nebeska tema”, scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pesama.

„Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan. “Nebeska tema” je snimana na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču“, rečeno je u vezi filma u kome učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Ida Prester, Svetlana Đolović, Siniša Škarica, Slobodan Konjović, Ana Đurić Konstrakta, Ana Radonjić Zoe Kida, Dubravka Marković, članovi bendova Minilinija, Ljetno Kino Big Band i Old Stars Band.

11. maj – MANU MUNJA

Filmski vodič od 9. do 16. maja 5Animirani film za decu MANU MUNJA imaće premijeru u subotu u 16.30 u bioskopu Cineplexx Ušće uz prisustvo glumaca sinhronizacije: Ognjen Drenjanin (Manu); Predrag Peđa Damnjanović i Jovana Jelovac Cavnić (galebovi)“.stoji u najavi filma i dodaje se da crtani film MANU MUNJA dolazi iz studija za animaciju koji je poznat po specijalnim efektima za filmove „Dan nezavisnosti 2“, „The Grand Budapest Hotel“ i „White House Down“.

Scenario je nominovan kao najbolji scenario za film na Međunarodnom festivalu animiranog filma FMX Festival u Nemačkoj i dobitnik je prve nagrade na dečijem festivalu u Amsterdamu za projekat koji najviše obećava. U originalnoj verziji glasove daju Kejt Vinselt i Vilijem Defo.

14. maj – Avengers: Endgame

Film Osvetnici: Kraj igre prikazuje se od prošliog meseca u bioskopima pa će tako biti prikazan i u bioskopu Kombank dvorane u utorak u više termina. Inače je film na repertoaru od 25. prošlog meseca.

„Četvrti film o najomiljenijim Osvetnicima kulminacija je 22 povezana filma, koji će omogućiti publici da budu svedoci prelomne tačke ovog epskog putovanja. Naši heroji moraće da podnesu veliku žrtvu ukoliko žele da očuvaju ovu krhku stvarnost“, istaknuto je u najavi filma.

15. maj – Španski metar 2019 / Hispanometraje 2019

Filmski vodič od 9. do 16. maja 6Dvanaesto izdanje Španskog metra, Festival filma na španksom jeziku počinje 15. maja, a organizuje ga Institut Servantes u Beogradu, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i u saradnji sa ambasadama Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

Repertoar filmova možete naći na linku: https://spanskimetar.rs/program-2019/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari