Filmsko lice koje se voli i koje se pamti 1Foto: Jugoslovenska Kinoteka

Povodom smrti Nede Arnerić, njene kolege i prijatelji.

Nadam se da će se sad odmoriti njena uznemirena duša

Veoma sam tužna zbog Nedinog odlaska. Ona je bila jedna divna vaspitana osoba, jedna autentična i prava filmska glumica. Bila je veoma uznemirena u poslednje vreme. Bila je moj dragi prijatelj i veoma smo volele da porazgovaramo. Nadam se da će sad odmoriti ta njena uznemirena duša. Naravno, nedostaje će nam i takva glumica koja je od rane mladosti pa do kraja bila jedna lepa divna žena, jedno lepo filmsko lice koje se voli i koje se pamti. Nije bila za umiranje. Šta ja da kažem, koja ostajem iza njih sa tugom.

Mira Banjac, glumica

Poslednji put na protestu 1 od 5 miliona“

Nedu sam poslednji put video na protestu 1 od 5 miliona“. Prišla mi je i kratko rekla: “Znaš li da je Mile umro?” Videlo se da joj je smrt supruga jako teško pala. Mislim da se od toga nikada nije oporavila.

Goran Marković, reditelj

Neverovatan profesionalac

– Tekst “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo” je radila sa mnom i sa Feđom Stojanovićem i to je bila njena pretposlednja predstava, a poslednju je radila u Pužiću kod Branka Kockice. Neda Arnerić je bila toliko nežna glumica s toliko tananih osećanja, ali je od reditelja zahtevala spremnost. Od prvih dana naših proba sam morao biti spreman da joj odgovorim na sva pitanja. Neverovatan profesionalac i toliko predana projektu koji radi da je to za mene bilo fascinantno. I mladi glumci pitaju, ali posvećenost koju je ona imala kad radi neki posao je bila retkost. Neverovatna je bila i privatno. Nikada nisam poznavao osobu tako tananih osećanja kao što je bila Neda i kada je reč o životnim stvarima i kada je reč o pozorištu. To što se njen život tragično ugasio ne mogu da kažem da me ne čudi, a opet sve je vodilo ka tome. Mnoge emotivne stvari koje je doživela u poslednje vreme očigledno nije mogla da preboli i prosto je to rezultat takve tanane duše koju je imala.

Erol Kadić, reditelj i glumac

Slavko Štimac, glumac – Divna saradnica, nesebična glumica

Neda je bila odlična glumica, tu se svi slažemo. Ono po čemu je ja pamtim je jedna pitoma i dobra priroda. Bila je divan saradnik, nesebična kao glumica, profesionalac. Sve u svemu izuzetna osoba i ja sam još zatečen ovom vešću. Prosto ne znam šta da dodam.

Toliko filmova snimiti, toliko trajati

Jako me je potresla ta vest, ali je to manje važno… Neverovatno je koliko je Neda dugo trajala u našem poslu. Toliko filmova snimiti, toliko trajati, odlična glumica. Ja sam s njom radio film Višnja na Tašmajdanu“. Baš mi je žao mi je što je tako naglo otišla. Imala je neku dobrotu u sebi. Uvek kad bih je video osećao sam da je ona jedna dobra osoba, a to nije tako često u našem krugu. Svi mi moramo da odemo ali je ona otišla rano. Bila je divna i divno je izgledala.

Branko Cvejić, glumac

Bila je dama, činila je druge boljim

Neda je bila veliki profesionalac, zaljubljena u svoju profesiju ali istovremeno i zbunjena i nesigurna i puna sumnje u sebe i u svoj talenat. A ostavila je toliko divnih uloga.

Ona je bila i dama sa manirima kakve nemate u našem filmu i pozorištu.

U komunikaciji sa njom i vi ste prirodno pristajali na takav manir i to vas je oplemenjivalo i činilo boljim. Nedostaje mi ta fina dama i žao mi je ako sam ponekad bio i malo pregrub. Ali ona je moja prijateljica i znam da će mi oprostiti.

Feđa Stojanović, glumac

Sjajna glumica, nežno i krhko biće

Ona je stvarno bila jedno divno stvorenje i sjajna glumica. Bila je nežno, krhko biće i, nažalost, njena životna sudbina je bila takva da je trpela veliku usamljenost i samo je ona znala kako je nosi. Otišla je pre vremena i mislim da joj je u toj velikoj usamljenosti bilo teško da se izbori sa svojom osetljivošću, krhkošću i nežnošću. Bila je prosto osoba kojoj je nedostajala podrška prvo od sebe same, a onda i od drugih jer živimo u svetu u vremenu kada se ima jako malo i empatije i vremena za druge ljude.

Svetlana Bojković

Za dobrobit društva i mladih umetnika

Nedu sam upoznala u zajedničkom radu u žiriju Niš art fondacije. Pamtiću je po toplini, marljivosti, strpljenju, otvorenosti, osmehu, znanju, istančanom osećaju i razumevanju za lepotu i izazove stvaralačkog rada. Sa Nedom je bilo lako raditi. Dinamično je pristupala radu, istrajno posvećena dok se posao ne završi. Osvešćeno je živela svoju društvenu ulogu, koristeći je za dobrobit društva, mladih umetnika i održavanja konkursa i izložbi Niš art fondacije. Neda je bila vredna, skromna i draga žena.

Kristina Ristić, slikarka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari