(FOTO) Bačena crna farba na mural s likom ukrajinske spisateljice kod Brankovog mosta, preko dečijih crteža veliko slovo “Z” 1Foto: Udruženje KROKODIL

Crna farba bačena na tek oslikan mural s portretom i stihovima spisateljice Lesje Ukrajinke na Malim stepenicama kod Brankovog mosta, a nedaleko odatle, preko dečijih crteža na izložbi “Mama ne želim rat” veliko slovo “Z”.

To je saopštilo književno Udruženje KROKODIL ”, koje oštro osuđuje ovakve napade, navodeći da se incident dogodio 7. oktobra u 13 sati.

Odabrani stihovi na muralu, ove rodonačelnice savremenog pesništva ispisani su na ukrajinskom jeziku, potiču iz njene poetske drame u tri čina objavljene 1911. godine pod naslovom „Šumska pesma“.

U prevodu na naš jezik piše “Ne, živa sam! I živeću večno! U srcu nosim nešto što ne umire!”.

Lesja Ukrajinka (1871-1913) je spisateljica koja spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji – podsećaju iz Udruženja KROKODIL.

(FOTO) Bačena crna farba na mural s likom ukrajinske spisateljice kod Brankovog mosta, preko dečijih crteža veliko slovo “Z” 2
Kako je izgledao mural pre nego što je na njega bačena farba FOTO : Udruženje KROKODIL
(FOTO) Bačena crna farba na mural s likom ukrajinske spisateljice kod Brankovog mosta, preko dečijih crteža veliko slovo “Z” 3
FOTO : Udruženje KROKODIL
(FOTO) Bačena crna farba na mural s likom ukrajinske spisateljice kod Brankovog mosta, preko dečijih crteža veliko slovo “Z” 4
FOTO : Udruženje KROKODIL

Nedaleko od murala posvećenog Lesji Ukrajinki na šetalištu parka Kalemegdan, gde je u organizaciji Ambasade Republike Poljske u Beogradu nedavno postavljena izložba „Mama ne želim rat!“ s crtežima poljske dece iz perioda između 1939. i 1945. godine i radovima ukrajinske dece koji su nastali ove godine, takođe je izvršena brutalna intervencija s velikim crnim slovom Z preko njihovih radova.

Iz Udruženja KROKODIL upozoravaju da je u oba slučaja reč o otvorenom napadu na uličnu umetnost koja predstavlja kontrapunkt dominantno desničarskom senzibilitetu prisutnom u delu našeg društva, među onima koji otvoreno podržavaju agresore, uživaju u tuđoj nesreći a kukavički uništavaju radove nevine dece i crnom bojom se bacaju na klasične stihove jedne evropski priznate pesnikinje.

Osuđuju, ove i druge slične primere sistematskog zagađivanja našeg javnog prostora opasnim uličnim intervencionizmom koji direktno podstiče širenje mržnje, nasilja i izaziva strah kod građana Srbije.

U  svom saopštenju književno udruženje KROKODIL pozvalo je “još jednom nadležne institucije da reaguju i kazne sve one koji krše zakon a neposredno i ugrožavaju javni red, mir i bezbednost građana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari