Ižvrljan mural ukrajinske pesnikinje porukama "Ovo je Srbija" 1

Tokom noći i ranih jutarnjih časova danas nepoznati počinioci ponovo su vandalizovali nedavno obnovljeni mural s likom ukrajinske pesnikinje Larise Petrovne Kosač (1871-1913), koji se nalazi na stepenicama u blizini Brankovog mosta u Beogradu, saopštilo je udruženje Krokodil.

Kako su objasnili, oslikani lik ukrajinske pesnikinje delimično je prekrečen belom farbom s ispisana tri velika, crna, slova Z preko, a neposredno pored, velikim ćiriličnim slovima ispisane su sledeće poruke: “Ovo je Srbija!”, “Nema mesta za ovo!” i “Nema nacizma ovde!”.

Iz udruženja Krokodil navode da se na ovaj način „mural na kome je prikazan jedan nežan, mladi lik oivičen cvećem, lik poznate i priznate pesnikinje“ perfidno „dovodi u vezu s takvom pojavom kao što je nacizam i time doprinosi i podstiče netrpeljive i mrziteljske stavove“.

Larisa Petrovna Kosač, poznata i kao Lesja Ukrajinka, evropski je priznata pesnikinja i spisateljica. Spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota, a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji.
Ižvrljan mural ukrajinske pesnikinje porukama "Ovo je Srbija" 2

– Udruženje KROKODIL najoštrije osuđuje ovaj čin koji dodatno doprinosi sveopštoj prezasićenosti našeg javnog prostora porukama koje podstiču na mržnju i nasilje. Smatramo da uništavanje jednog murala koji nosi pozitivnu i afirmativnu poruku i koji predstavlja kontrapunkt onoj vrsti uličnih intervencija koje su u poslednje vreme dominantno prisutne na našim ulicama, predstavlja direktan napad na one vrednosti za koje se kao Udruženje zalažemo. Pozivamo nadležne da reaguju na ovakve slučajeve vandalizma koji šire mrziteljske i ekstremno desne poruke i indirektno ugrožavaju bezbednost građana, saopštio je krokodil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari