Ambasada Ukrajine u Beogradu: Vandali ponovo pokušali da unište mural velike ukrajinske pesnikinje 1Foto: Screenshot

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da su vandali ponovo pokušali da unište mural Larise Petrivne Kosač, velike ukrajinske pesnikinje Lesje Ukrajinke, u Beogradu. Ovaj mural u centru Beograda izradili su predstavnici civilnog društva Srbije bez učešća ambasade.

Kako su objasnili, vandali su namerno išarali portret velike žene koja je ceo život pozivala na ljubav, simbolima ruske agresije i nacionalne mržnje „Z“.

„Poruka podrške ubicama iz ruske federacije koje ubijaju ukrajinsku decu i civile, siluju žene i uništavaju gradove i sela Ukrajine, je odvratna i potpuno jasna“, poručili su oni.

Ambasada poziva srpsku stranu da identifikuje i privede pravdi osobe koje su to uradile.

„Moramo da konstatujemo da su oni koji su izveli ovu akciju uvredili i istoriju srpskog naroda. Ukrajinska kozačka porodica Kosača, čiji je predstavnik Larisa Petrivna Kosač, zvana Lesja Ukrajinka, prema predanju, potiče od Stefana Vukčiča Kosača koji je osnovao vojvodstvo Svetog Save koje je po njegovoj tituli hercega kasnije prozvano Hercegovinom. Iz iste porodice potiče i Vlatko Vuković, koji je komandovao levim krilom srpske vojske na Kosovu polju“, naveli su iz ambasade.

Ambasada je ponovo pozvala centralne i lokalne vlasti Srbije da prestanu da tolerišu simbole ruske agresije na Ukrajinu Z, koji se sreću na ulicama Beograda – grada pobratima Kijeva, i da zabrane prodaju stvari sa ovim simbolom koji izaziva neprijateljstvo i mržnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari