Novo vandalizovanje murala na Malim stepenicama ispred KROKODILovog Centra uz poruku: „Nema nacizma ovde" 1Foto: Krokodil

Tokom noći i ranih jutarnjih časova 26. decembra, nepoznati počinioci ponovo su vandalizovali nedavno obnovljeni mural s likom ukrajinske pesnikinje Larise Petrovne Kosač (1871-1913).

Njen oslikani lik delimično je prekrečen belom farbom s ispisana tri velika, crna, slova Z preko, a neposredno pored, velikim ćiriličnim slovima ispisane su preteće, ekstremno desne i šovinističke poruke: „Ovo je Srbija!”, „Nema mesta za ovo!” i „Nema nacizma ovde!”.

Larisa Petrovna Kosač, poznata i kao Lesja Ukrajinka, evropski je priznata pesnikinja i spisateljica. Spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota, a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji.

Novo vandalizovanje murala na Malim stepenicama ispred KROKODILovog Centra uz poruku: „Nema nacizma ovde" 2
Foto: Krokodil

Udruženje KROKODIL najoštrije osuđuje ovaj čin koji dodatno doprinosi sveopštoj prezasićenosti našeg javnog prostora porukama koje podstiču na mržnju i nasilje.

„Smatramo da uništavanje jednog murala koji nosi pozitivnu i afirmativnu poruku i koji predstavlja kontrapunkt onoj vrsti uličnih intervencija koje su u poslednje vreme dominantno prisutne na našim ulicama, murala na kome je prikazan jedan nežan, mladi lik, poznate i priznate pesnikinje, oivičen cvećem, predstavlja direktan napad na one vrednosti za koje se kao Udruženje zalažemo. Pozivamo nadležne da reaguju na ovakve slučajeve vandalizma koji šire mrziteljske i ekstremno desne poruke i indirektno ugrožavaju bezbednost građana.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari