Udruženje Krokodil: U Beogradu uništen mural, oštećena izložba dečijih radova 1Arhiva Foto: Udruženje Krokodil

Udruženje „Krokodil“ saopštilo je da je danas da je u Beogradu, kod Brankovog mosta, farbom uništen mural s likom i stihovima Lesje Ukrajinke, a da je, na Kalemegdanu, na izložvi radova poljske i ukrajinske dece osvanulo „veliko crno slovo Z“.

Udruženje je u saopštenju upozorilo da je u oba slučaja reč „o otvorenom napadu na uličnu umetnost koja predstavlja kontrapunkt dominantno desničarskom senzibilitetu u delu društva“.

Naveli su da „desničarskog senzibiliteta“ ima među onima „koji otvoreno podržavaju agresore, uživaju u tuđoj nesreći“ a „kukavički uništavaju“ radove dece i crnom bojom klasične stihove evropski priznate pesnikinje.

Udruženje je navelo da „oštro osuđuje ove i druge slične primere sistematskog zagađivanja javnog prostoraopasnim uličnim intervencionizmom“ koji, kako su ukazali, direktno podstiče širenje mržnje, nasilja i izaziva strah građana Srbije.

„Pozivamo još jednom nadležne institucije da reaguju i kazne sve one koji krše zakon, a neposredno i ugrožavaju javni red, mir i bezbednost građana“, dodalo je to udruženje.

Lesja Ukrajinka (1871-1913) spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina. Njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji.

Na šetalištu Parka Kalemegdan je u organizaciji Ambasade Poljske nedavno postavljena izložba „Mama ne želim rat!“ s crtežima poljske dece od 1939. do 1945. i radovima ukrajinske dece koji su nastali ove godine.

Slovo „Z“, ispisano na ruskim vojnim vozilima u Ukrajini je u mnogim medijima označano kao simbol ruske agresije na tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari