Fotografije koje govore o tragediji izbeglica 1

Španski fotograf Markos Moreno predstaviće se beogradskoj publici izložbom fotografija „Izlaz u slučaju opasnosti“ koja će biti otvorena 12. januara u galeriji Instituta Servantes.

Morenove fotografije, koje dokumentuju svu tragediju imigranata na Gibraltarskom moreuzu, obišle su svet zahvaljujući njegovom fotoaparatu i fotoreporterskom anagažovanju.

Svet prolazi kroz najveću humanitarnu krizu od Drugog svetskog rata. Poslednjih decenija broj prognanih iz svojih domova dostigao je najveći broj u čitavoj istoriji – 65 miliona osoba. Prema pojedinim procenama, svake godine oko 5.000 imigranata iz Afrike pokuša da pređe Gibraltarski moreuz. Reč je o samo 14,4 km koji ih razdvajaju od novog života. Tačnije, špansko-marokanska granica predstavlja najveću razliku u životnom standardu od svih granica Evropske unije.

Fotografije koje govore o tragediji izbeglica 2

Rođen 1974. godine, Markos Moreno je dopisnik saradnik više fotografskih agencija poput AFP, Getty Images, Associated Press, dnevnog lista El País. Dobitnik je Nacionalne nagrade za novinarstvo Mingote, kao i Nacionalne nagrade za novinarstvo koje dodeljuje Državna služba bezbednosti.

Otvaranje izložbe zakazano je za 12. januar u 19 časova. Sat vremena ranije biće organizovan razgovor sa Markosom Morenom u Svečanoj sali na trećem spratu Instituta Servantes. Susret će se održati na španskom jeziku sa simultanim prevodom.

Izložba „Izlaz u slučaju opasnosti“ biće otvorena do 30. marta, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari