Izložba fotografija Slobodana Bašića, pod nazivom „Fragmenti portugalske arhitekture“ biće otvorena večeras u 21 sat u Galeriji Superspace u beogradskoj Beton hali. Ova izložba fotografija velikih formata je autorski pogled Slobodana Bašića na modernu arhitekturu Portugala krajem dvadesetog veka.

Izložba fotografija Slobodana Bašića, pod nazivom „Fragmenti portugalske arhitekture“ biće otvorena večeras u 21 sat u Galeriji Superspace u beogradskoj Beton hali. Ova izložba fotografija velikih formata je autorski pogled Slobodana Bašića na modernu arhitekturu Portugala krajem dvadesetog veka. Svaki njen deo približava duh ove najzapadnije tačke Evrope i na fascinantan način oslikava energiju tog prostora.
Slobodan Bašić je diplomirao produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, ali već tokom studija počinje da se bavi fotografijom sarađujući sa arhitektama, doprinoseći vizuelnom predstavljanju njihovih kreacija. Devedesetih godina prošlog veka odlazi u Španiju, a zatim i u Portugal, gde ostaje skoro deset godina. U Lisabonu je vodio poznati studio Media Imagem čija je specijalnost bila fotografija arhitekture i dizajn za arhitekturu. U vreme njegovog boravka arhitektura Portugala je doživljavala pravu ekspanziju, što je pružilo mnoge mogućnosti njegovom fotografskom radu.
Prema rečima Aleksandra Obradovića, umetničkog direktora Galerije, za Slobodana moderna arhitektura predstavlja mogućnost drugačijeg pogleda na prozaičnu stvarnost našeg okruženja. U bliskom susretu sa modernim poštuje kompozicije renesansnih slikara koje se često prepoznaju na njegovim fotografijama.
Radio je fotografije za najbolje portugalske arhitekte kao što su Siza Vieira, Mario Sua Kay, Nuno i Jose Mateus, Joao Paciencia, Carilho da Graca, Teresa Castro, Jesus Noivo, Bruno Soares, kao i za neka svetska imena poput Santiaga Calatrave i Petera Chermayeffa. Njegovi radovi su deo brojnih knjiga i publikacija o portugalskoj arhitekturi devedesetih godina, naročito u vreme svetske izložbe EXPO ’98 u Lisabonu.
Izložba fotografija biće otvorena do 14. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari