Mati DiopFoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Zlatnog medveda za najbolji film na 74. Berlinskom filmskom festivalu dobio je sinoć dokumentarni film „Dahomey“ autorke Mati Diop.

Kako piše Nova.rs, francusko senegalska rediteljka ispisala je sinoć istoriju, postavši prva osoba crne rase koja je ovenčana najznačajnijom nagradom Berlinala. Nagradu je Mati Diop primila iz ruku predsednice žirija Lupite Njongo, takođe prve crnkinje koja je predsedavala žirijem ovog festivala A kategorije.

Trijumf je, tako, drugu godinu zaredom osvojio u Berlinu jedan dokumentarac, nakon prošlogodinjeg laureata Nikolasa Filibera s fillmom „Na brodu Adaman“. A najnoviji laureat Zlatnog medveda bavi se pipavom temom – restituciji oduzetih umetničkih dela iz perioda kolonijalizma Africi.

Dokumentaristički esej francuske rediteljke senegalskog porekla Mati Diop istražuje vraćanje opljačkanog kraljevskog blaga afričkog kraljevstva Dahomej iz Pariza u današnju Republiku Benin.

 Mati Diop
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Diopova je, primajući najznačajniju nagradu, izrazila sinoć u Berlinu zahvalnost svim ženama i muškarcima, „svim onima koji su doprineli da se ispriča priča, ispiše istorija, vidi jedinstvena lepota i oseti moć“.

Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangsu za film „A Traveler’s Needs“ u kojem glavnu ulogu igra francuska glumica Izabel Iper, dok je Srebrnim medvedom za najbolji scenario ovenčan nemački reditelj Matijas Glazner za film „Umiranje“.

Pored Lupite Njongo, žiri su činili Kristijan Pecold, Albert Sera, Bredi Korbet i En Hui, a priznanje za najbolju režiju dodelili su Nelsonu Karlosu De Los Santosu Arijasu za “Pepea“, mešavinu dokumentarnog filma i fikcije o nilskom konju kojeg je u Kolumbiju doneo kralj droge Pablo Eskobar.

Naučno-fantastičnu farsu Bruna Dimona „L’ Empire“ žiri je nagradio Srebrnim medvedom. I Dimon je obeležio sinoćnu ceremoniju jer se odlučio da, umesto njega, pobednički govor prepusti veštačkoj inteligenciji, preneo je „Varajeti„. I robotizovani glas je tako ponavljao:

– U bioskopskom filmu nema seksa, u njemu nema boje kože, bioskopski film je samo bioskopski film…

Američki glumac Sebastijan Sten dobitnik je Srebrnog medveda za najbolje glumačko ostvarenje u filmu Arona Šimberga „A Different Man“, koje je svetsku premijeru imalo na Sandensu. Sten igra čoveka koji se podvrgava radikalnoj plastičnoj operaciji i počinje da preispituje sopstveni identitet. Primajući priznanje glumac je naglasio da ovo nije samo priča o prihvatanju, identitetu i sopstvenoj istini, već i unakaženosti, invalidnosti, „pričama koje zaobilazimo, jer su nam neprijatne“.

Britanska glumica Emili Votson nagrađena je Srebrnim medvedom za najbolju sporednu ulogu u drami Tima Mielantsa „Small Things Like These“, u kojoj igra časnu sestru, a ostvarenje se dotiče mračne teme zlostavljanja u crkvi. I Votsonova se zahvalila svom partneru, čoveku koji igra glavnu ulogu ui filmu, ali ga je i producirao – Kilijanu Marfiju.

– Gledala sam kako se Kilijan otvara i bila je to istinska privilegija. Imao je san da ću biti u fimu, i evo me…

Međunarodni žiri dodelio je specijalnu nagradu za dokumentarni film „Nema druge zemlje“ (No Other Land).

Projekat, koji je režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca, predstavlja otrežnjujući pogled na pokušaje izraelske vlade da protera Palestince iz Masafer Jata, ruralnog sela na okupiranoj Zapadnoj obali. „Nema druge zemlje“ prikazan je u sekciji Panorama, gde je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac.

Izlazeći na scenu, dva reditelja filma, jedan Izraelac i jedan Palestinac, pozvali su „moćne ljude u ovoj prostoriji“ da pozovu na prekid vatre u Gazi i „zaustave okupaciju“ Zapadne obale od strane Izraela.

U selekciji „Encounters“ trijumfovao je film „Direct Action“, koji su potpisali Giljame Kaile i Ben Rasel. A Fipresci i Ekumenski žiri nagradili su ostvarenje „My Favorite Cake“, koji su režirali Marijama Mogadam i Behtaš Saneha.

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazana su 233 filma od čega 20 u glavnom programu, a Zlatnim medvedom za životno delo ovenčan je ameriki sineasta Martin Skorseze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari