Galerija Haos obeležava 100 godina od rođenja Miće Popovića 1Detalj sa crrteža Sečenje lubenice Miće Popovića

 

Povodom 100 godina od rođenja akademika Miće Popovića, večeras od 20 sati na dva niovoa Galerije Haos biće otvorena izložba crteža i grafika ovog istaknutog umetnika i trajaće do 6. jula.

Postavku izložbe čine crteži i grafike najrazličitijih tematskih opredelenja, stilskih karakteristika, tehničih pristupa.

“Svaki crtež je situacija za sebe, a sve ih objedinjuje umešnost oka iz susreta sa viđenim i doživljenim, zatim određena sugestivnost iz namere da se redukovanim sredstvima postigne željeni cilj. Potom slede snaga duha, oštrina kritičkog stava i slojevitost mašte, i nikako manje značajno – majstorstvo ruke” , ističe Borka Božović, istoričarka umetnosti i osnivačica Galerije Haos.

Kako dodaje „crtao je ovaj stvaralac neprestano, od rane mladosti i ostavio za sobom više ciklusa sa velikim brojem crteža.

“Radio je skice i beleške, ilustracije, predloške za slike, dnevničke zapise, a ponajviše tzv. „čiste crteže“ kao autentične likovne kreacije. Upotrebljavao je olovku, tuš i pero, ugljen, flomastere, četku, retko boju i kolažiranje, mada je i toga bilo. Crteži i crtanje su bili, ne samo nasušna potreba umetnikova da se izrazi ili traga za rešenjima, već njegova stalna i neraskidiva veza sa realnim svetom, polje istraživanja formalno-stilskih karakteristika, ritmova sopstvenog duhovnog opažanja, deo magijske igre jezičkom funkcijom linije”, navodi Borka Božović.

Ona podseća da je Mića Popović autor čiji opus proučavan te da veruje da će mu tokom ove godine institucije prirediti adekvatan omaž.

“Kako ovaj stvaralac svakako spada u one autore koji su pomno proučavani, čiji opus je tumačen u više navrata kroz sve faze njegovog raznovrsnog stvaralaštva, i kako on predstavlja jedan od važnih stubova u našoj kulturi, verujemo da će mu tek biti upriličen adekvatan omaž u više institucija tokom ove kalendarske godine. Mi započinjemo taj ciklus u mesecu njegovog rođenja i iz razloga što crtež u opusu Miće Popovića zauzima dominantno mesto” – kaže Božović.

Ona podseća da je Galerija Haos svojevremeno, u nekim teškim vremenima osnovala i Nagradu za umetnost „Mića Popović“.

”Osnovali smo, u nekim teškim vremenima, Nagradu za umetnost sa njegovim imenom. Tu nagradu su ponele najistaknutije ličnosti naše kulture (Danilo Bata Stojković, Predrag Koraksić Corax, Dušan Otašević, Dušan Makavejev, Mira Stupica, Ljubomir Simović, Jagoš Marković, Želimir Žilnik, Vladan Radovanović, Mile Grozdanić) iz sve četiri oblasti kojima se Mića Popović bavio (slikarstvo, književnost, teatar, film).Nagrada, na našu žalost, nije opstala zbog izostanka podrške sa više strana ali i zato što su došla još neka gora vremena. Činilo nam se, stoga, imperativnim i neizostavnim gestom da obeležimo sto godina od rođenja ovog istaknutog stvaraoca i predstavimo bar deo njegovog stvaralaštva generacijama koje dolaze. Mi samo ovom postavkom podsećamo na njegovu izvrsnost, na umeće koje se poredi sa najvećim crtačima i izražavamo dužno poštovanje velikom umetniku, simbolu otpora svakom nepočinstvu i stvaraocu koji je umeo da ukaže na prave vrednosti i da ih sam realizuje – naglašava Borka Božović.

Prema njenim rečima, radovi Miće Popovića koji će biti izloženi u Galeriji Haos pripadaju Narodnom muzeu , MSU, SANU, Legatu Miće i Vere iz Loznice, i iz privatnih kolekcija i porodici autora.

Na večerašnjem otvaranju, publici će se obratiti Borka Božović, koja će pročitati i reči akademika Duška Kovačevića povodom ovog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari