Gastarbajterske priče u Muzeju Jugoslavije

Izložba "Jugo, moja Jugo" o radnicima na privremenom radu u inostranstvu od večeras do kraja maja 2017.

Ostavite komentar


  1. "…On objašnjava da su oni imali svojevrsnu ulogu posrednika, pogotovo zato što Jugoslavija nije bila zemlja iza gvozdene zavese i sovjetski satelit. -.." Da, ako hocemo da se lazemo. Kad se desila tzv. vizna liberalizacija muskarci bez odsluzenog vojnog roka nisu mogli pasos ni da dobiju. A tada je vojni rok bio i do dve godine. Zahtevi za pasos su morali da budu overenim u odeljenjima gde su se vrsila vojna regrutovanja. Tamo bi vam neki brkati veteran seste licke udario pecat i na pod bacio pasos sa recima: eto ti, idi u Trst kupi gaće… Svako ko je tada sluzio vojsku moze da se seti da su sve vojne vezbe bile zveckanje oruzjem sovjetske proizvodnje pred nosom zapada.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.