Gitar Art festival od 20. do 25. marta 1Foto: Simone Cecchetti

Pod sloganom „Integracije“ 18. Gutar art festival od 20. do 25. marta proslaviće punoletstvo u beogradskim koncertnim salama Zadužbine Ilije M. Kolarca, Centra Sava i Doma omladine, s ciljem da „izgradi bolju budućnost i bolje mapiranje gitarista na kulturnoj mapi Evrope i sveta“.

Kako je najavljeno juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, osim koncerata na kojima će, u okviru projekta Gitar integracije, nastupiti šest vodećih mladih gitarista s prostora bivše SFR Jugoslavije, u Beogradu će iduće nedelje svirati prva imena svetske muzičke scene poput Tomija Emanuela, Karla Domenikonija, Roberta Asela… Festival ima i takmičarski deo sa u šest kategorija za solo gitaru i četiri kategorije za kamernu muziku, kao i prateće programe – više od 300 majstorskih radionica sa vodećim svetskim pedagozima, predavanja i panel diskusije u Narodnoj biblioteci Srbije, izložbu „Život i delo Agustina Bariosa“ u galeriji Instituta Servantes i „Guitar Art Midnight Cafe“.

Koncertom na „Kolarcu“ Festival će u ponedeljak uveče otvoriti čuveni argentinski gitarista Roberto Asel, koji će zajedno sa ovdašnjim bandoneonistom Aleksandrom Nikolićem i mađarskim kamernim orkestrom Anima Musicae izvesti program pod nazivom „Fuzija latinoameričke klasike“. Asel će biti u žiriju takmičarskog dela i držaće majstorske radionice.

Od utorka do petka planiraju se po tri koncerta dnevno – po dva recitala za solo gitaru i večernji koncert. U Domu mladine 21. marta recitale imaju Sanel Redžić (BiH) i Nemanja Ostojić (Srbija), a od 21 sat Bojan Ivanovski sa prijateljima predstavlja projekat „Ceo novi svet“ (A Whole new World). Dan kasnije u istom prostoru recitale sviraju Darko Bageski (Makedonija) i Srđan Bulat (Hrvatska), a uveče nastupa kvartet grčkog muzičara Georgija Georgopulosa s programom „Buzuki za 21. vek“. Za 23. mart najavljen je koncert legendarnog australijskog gitariste Tomija Emanuela u Velikoj dvorani Centra Sava. Emanuel, koji važi za svetski broj jedan među gitaristima zbog tehnike sviranja, stari je poznanik beogradske publike – poslednji put u prestonici Srbije svirao je 2013. zajedno sa Vlatkom Stefanovskim i Štokelom Rozenbergom kao član gitarske supergrupe „Kraljevi žica“ (Kings of strings“). Na Gitar Artu predstaviće album „Nikad nije prekasno“ (It’s Never Too Late).

Idućeg petka program se vraća u Dom omladine, gde će recitale držati Radoš Malidžan (Crna Gora) i Mak Grgić (Slovenija), a od devet uveče u Srbiji će prvi put nastupati „Ultra haj flamenko“ (Ultra high flamenco) i plesačica Rosaria Toledo, koja nosi tutulu kraljice savremenog španskog nacionalnog plesa. Projekat „Ultra haj flameko“ okuplja četvoricu vrhunskih španskih muzičara: Pabla Martina (kontrabas), Aleksa Lefevra (vilolina), Pakita Gonzalesa (perkusije) i Hoze Manulena Leona (gitara), koji u zajedničkoj muzici mešaju različite uticaje flamenka, džeza i drugih muzičkih stilova. 18. Gitar art završiće se 25. marta trostrukim programom u Domu omladine – dodelom nagrada, nastupom Svetskog orkestra gitara i koncertom čuvenog italijanskog gitariste Karla Domenikonija sa prijateljima.

Maestro Domenikoni, iza kog je pedesetogodišnji rad posvećen gitarskoj muzici, kako solističkoj, tako i za ansamble, napisao je posebno delo za šestoricu mladih gitarista iz programa Gitarske integracije, čiji su pokrovitelju Delegacija EU u Srbiji, EU info centar i Italijanski institut za kulturu u Beogradu. On će tokom Festivala zajedno s mladim gitaristima iz eks Jugoslavije, usavršavati i doterivati tu kompoziciju koja će biti izvedena na zatvaranju 18. Gitar Arta. Na završnom koncertu biće premijerno izvedeno i delo nemačkog gitariste i jednog od najcenjenijih profesora ovog instrumenta u Evropi Tomasa Ofermana. Ofenman je zajedno sa Kostom Kostiolisom (Grčka), DŽevdetom Sahatdžijom (Hrvatska), Verom Ogrzović i Srđanom Tošićem (Srbija) jedan od članova ovogodišnjeg žirija.

Boško Radojković, osnivač i direktor Gitar Arta, očekuje da će ova manifestacija i ove godine „opravdati status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu, sa više od 100 učesnika iz 20 zemalja sveta, koji će predstaviti atraktivan izbor iz oblasti klasike, tanga, flamenka, bluza, roka i savremenog muzičkog stvaralaštva“.

Stručni saveti za uspešnu karijeru

U okviru stručnih predanja u NBS o građenju uspešne umetničke gitarističke karijere gostovaće i čuveni nemački muzičar i menadžer Majkl Stein, koji je, između ostalog, 27 godina brinuo o karijeri Paka de Lusije. Karlos Salsedo Senturion, kao svetski autoritet za život i delo paragvajskog gitariste i kompozitora Agustina Bariosa Mangorea, govoriće u NBS o ovom „južnoameričkom Šopenu gitare“, kome je posvećena izložba u Institutu Servantes, otvorena pre dva dana, a koja će trajati do 2. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari