Glumac iz "Kuće zmaja" otkrio od koje bolesti pati Viseris i šta nam to govori 1Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Jadnom Viserisu (Pedi Konsidin) nije baš lako u poslednje vreme. On se možda rešio Otoa Hajtauera (Ris Ivans), ali njegove druge glavobolje su ostale. Jedna stvar o kojoj se do sada nije mnogo pričalo je njegovo zdravlje, no poslednja (peta) epizoda će to defintivno promeniti.

Pažnja: U tekstu ima detalja iz prvih pet epizoda serije „Kuća zmaja“

Moćni Targerijen izgleda veoma krhko, više nego u prethodnim epizodama „Kuće zmaja“. Ne sumnjamo da je fatalni miks njegove problematične ćerke i brata doprineo pogoršanju njegovog zdravlja, ali je mnogo verovatnije da se oseća loše zbog misteriozne bolesti koja ga muči.

Ta bolest doduše više nije misteriozna, jer je potvrđeno da Viseris pati od lepre. Tokom podkasta EW’s West of Westeros posvećenog seriji, Konsidin je potvrdio Viserisovu dijagnozu, rekavši: „On zapravo pati od oblika lepre. Njegovo telo propada, kosti mu propadaju. U realnosti on nije star. On je samo, nažalost, dobio bolest koja je preuzela njegovo telo i zbog koje mu je loše.“

Sa Viserisovim pogoršanjem bolesti, čini se da su autori „Kuće zmaja“ odlučili da se malko udalje od knjige „Vatra i krv“ Džordža R. R. Martina. U knjizi je nagovešteno da Viserisove zdravstvene tegobe potiču od posekotine koju je dobio na Gvozdenom prestolu. Iako to nije eksplicitno objašnjeno u „Vatri i krvi“, može se pretpostaviti da je njegova inficirana rana uzrok njegove bolesti.

Njegovo krhko zdravlje takođe može biti posledica toga da je deo incestoidne loze Targerijen. S druge strane, njegove nezaceljene povrede kao rezultat posekotina dobijenih na prestolu tumače se na jedan ključan način: kao presuda – od strane samog prestola – o njegovom vođstvu.

Njegova bolest se može slično tumačiti i u „Kući zmaja“, gde u belešci njegovog lekara možda piše da je to lepra, ali prava dijagnoza je: loša vladavina.

Iako je lepra logičnije objašnjenje Viserisovog stanja, autori serije nam za sada šalju poruku da je on slab kralj. Oni nam očigledno to ne pokazuju samo kroz njegove loše izbore i njegovu sklonost da veruje ljudima koji mu ne misle dobro, već i kroz njegovo fizičko propadanje.

Nije slučajno da se njegov ubrzani pad imuniteta dešava baš sada kada mu stvari izmiču kontroli. On se očigledno previše oslanja na druge da mu pomognu u donošenju odluka, kako politički tako i unutar svoje porodice.

Pedi Konsidin je u podkastu EW’s West of Westeros to lepo objasnio: „Njegova bolest postaje metafora za vladavinu jednog kralja i sav i stres i neprezanje koje takva pozicija može da izazove.“

Kao da presto zna da on neće moći da izdrži izazove s kojima se suočava jedan kralj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari