Glumac Stefano Viali: Svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju 1Miroslav mogorović i Stefano Viali, foto: Damir Vujković (29. Festival evrospkog filma Palić)

Na Velikoj terasi na Paliću, Stefano Viali, glumac u filmu “Vesele devedesete”, koji je van konkurencije prikazan u Glavnom takmičarskom programu Festivala evropskog filma Palić, rekao je da je u ovom filmu važna priča o adolescenciji, jer svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju.

“Ova priča nam je govorila da je revolucija završena, jer su njeni akteri rođeni u vreme posle Drugog svetskog rata, u vreme rađanja evropskih integracija. Obećan im je period mira i slobode, a znamo da nije tako, i da za to moramo da se borimo svakog minuta“, kazao je Viali.

Kristine Kujath Thorp, glumica iz filma “Muka mi je od sebe”, govorila je o načinu na koji je iznela kompleksnu rolu glavne junakinje filma Signe i navela da joj je trebalo vremena da shvati njen apsurdni način razmišljanja.

“Kada glavni protagonist nije dopadljiv, čak i u životu, za takvu osobu pokušavamo da pronađemo izgovore u njenoj prošlosti. Ali mislim da je, u ovom slučaju, društvo napravilo Signe takvom kakva jeste. Dosta smo govorili o tendencijama u društvu i tome kako smo sve više u potrazi za pažnjom i empatijom, kako radimo sve te lude stvari samo da bismo bili viđeni i voljeni. Ovo je ekstremna verzija toga”, navela je.

Glumac Stefano Viali: Svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju 2
Kristine Kujath Thorp, foto: Damir Vujković (29. Festival evrospkog filma Palić)

Ivica Vidanović, reditelj filma “Luča” prikazanog van konkurencije u selekciji “Paralele i sudari”, osvrnuo se na vezu ovog ostvarenja sa crnogorskim filmom “Iskra”.

“Veza je prilično organska jer sam bio koproducent tog filma i pomogao mu da se pojavi, a ostali su isti scenaristi. Ovaj film je novo čitanje. Crna Gora je imala revoluciju koja se desila kao otpor komunizmu s kraja osamdesetih, a mislim da su se mnogo radikalnije stvari dešavale u Srbiji u drugoj polovini devedesetih, na prelasku u neko novo doba. Video sam neke sličnosti i malo radikalizovao film”, objašnjava Vidanović.

Glumac Stefano Viali: Svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju 3
Ivica vidanović, foto: Damir Vujković (29. Festival evrospkog filma Palić)

Dijana Metlić, autorka knjige „Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“, predstavila je novo izdanje tog dela: “Ovo je drugo dopunjeno izdanje.

“Prvo je objavljeno za Filmski centar Srbije 2013. godine, neposredno pošto sam odbranila doktorsku tezu. Nakon deset godina dobila sam poziv Miroljuba Stojanovića, urednika izdavačke delatnosti FCS-a, i on je bio jako entuzijastičan da probam da kažem nešto novo o Kjubriku, s obzirom na ovu vremensku distancu”, rekla je Metlić.

Glumac Stefano Viali: Svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju 4
Natalija Avramović, foto: Damir Vujković (29. Festival evrospkog filma Palić)

Natalija Avramović, direktorka i selektorka novog filmskog festivala „Petra“, čije je prvo izdanje najavljeno za decembar ove godine u Dvorani kulturnog centra Beograda, o ideji za pokretanje te manifestacije je rekla da je bila inspirisana feminističkim filmskim festivalom u Rejkjaviku na Islandu, gde je bila u januaru ove godine.

“Jako mi se svideo koncept festivala, susret žena rediteljki i razgovori sa njima. Došla sam na ideju da bi bilo dobro i u Srbiji da napravimo ovakav festival, da bude međunarodni i takmičarskog karaktera”, kazala je Avramović.

Ona je najavila da će se sedam filmova takmičiti u kategoriji dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a za otvaranje je najavljeno dokumentarno ostvarenje “Rudarke” rediteljki Marije Đoković i Nataše Janković.

Glumac Stefano Viali: Svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju 5
Dijana Metlić, foto: Damir Vujković (29. Festival evrospkog filma Palić)

Šestog festivalskog dana, u četvrtak, 21. jula, na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 čas će biti prikazano ostvaranje „Blizu” reditelja Lukasa Donta, a u 23 časa film “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupjua. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Anadolski leopard” Emrea Kajisa i “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari