Glumac Svetozar Cvetković otvorio 66. Sterijino pozorje u Novom Sadu 1Foto: Dražen Sokčević

„Ovaj grad – Novi Sad i ovaj prostor – Srpsko narodno pozorište, uspeli su da sačuvaju jedini svetao mrak naše prošlosti kao zalog za sadašnjost ali i budućnost, i to ne samo scenske umetnosti već našeg bitisanja i duhovnog identiteta.

Mrak u kome svoj trag svetlosti ostavljaju i Stupica i Mira i Bojan, i Šalajić, i Kvrgić, i Polić, Jovanović i Ristić, Mijač i Brajović, Kovačević i Kovačević, Zijah i Dino, Pašović i Nadarević, Gardinovački, i Peca i Petrović i Ejdus, i Stefanovski….“, nabrajao je glumac Svetozar Cvetković u svojoj besedi povodom otvaranja 66. Sterijinog pozorja, sve one koji „svetle u mraku“, U tom dugom nizu velikana, između ostalih pomenuti su Renata Ulmanski, Mira Banjac, Mirjana Karanović, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Nebojša Glogovac, Marinko Madzgalj, Feđa Stojanović…

– I ko sve nije tu u jedinom svetlom mraku za koji se rađamo i nestajemo, za koji tako iracionalno živimo i kome trag svoj ostavljamo. Taj trag je pozorište, taj trag je Pozorje, koje traje… E, u to verujem, verujte mi i vi – poručio je Cvetković na kraju besede.

I zaista, juče je „zasvetleo“ mrak Srpskog narodnog pozorišta u kojem je počelo 66. Sterijino pozorje, najznačajnija pozorišna manifestacija u ovom delu Evrope, a sigurno je najznačajnija vest da se Festival održava „uživo“, kao u „stara dobra vremena“. Vest da na ovogodišnji Festival dolazi više od 500 učesnika je gotovo neverovatna nakon više od godinu dana ili potpunog zatvaranja pozorišta ili predstava izvedenih pod restriktivnim merama zbog pandemije. Dr Miroslav Radonjić, upravnik Sterijinog pozorja, za list Danas je izjavio da su na jučerašnji dan svi ansambli potvrdili dolazak na Festival:

„Sve je u najboljem redu. Najvažnije je da niko nije morao u poslednji čas da otkaže učešće, tako da nas čeka osam festivalskih dana u punom kapacitetu. Naravno, najvažnije je da smo dobili odobrenje od Kriznog štaba da smemo da povećamo i broj publike tako da nismo ograničeni na 500 posetilaca. Ukupno može da prisustvuje 900 ljudi i to je divna vest jer, zna se da je pozorišna publika zaista jedna od najodgovornijih jer se pridržavaju svih mera u cilju zdravstvene zaštite“, naglasio je Radonjić.

Sinoć je Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ iz Rijeke, u takmičarskoj selekciji, izvelo Nušićevu „Gospođu ministarku“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Bitef teatar iz Beograda će u programu „Druga scena“ danas i sutra, u četiri termina, od 16, 18, 20 i 22 časova, u Kulturnoj stanici „Svilara“ igrati predstavu „Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ Maje Pelević u režiji Nikole Zavišića.

U takmičarskoj selekciji danas su dve predstave na Festivalu: Narodno pozorište iz Subotice će na sceni „Jovan Đorđević“, od 18.30 časova igrati predstavu „Kus petlić“ Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, a u 21 čas će na sceni „Pera Dobrinović“ biti izvedena predstava „Deobe“ po romanu Dobrice Ćosića u režiji Juga Radivojevića u koprodukciji SNP-a Narodnog pozorišta iz Niša i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

U nedelju, takođe, dve predstave u takmičarskom delu Festivala: na sceni „Pera Dobrinović“ u 19 časova počinje predstava „Ako dugo gledaš u ponor“ po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića a u režiji Zlatka Pakovića u produkciji Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar; u 21 sat, na sceni „Jovan Đorđević“ počinje predstava „Tiho teče Misisipi“, takođe rađena po istoimenom romanu, pisca Vladimira Tabaševića. Reditelj ove predstave je Ivica Buljan, a produkcija je Beogradskog dramskog pozorišta.

Još ulaznica pušteno u prodaju

Direkcija Sterijinog pozorja saopštila je da je „uz saglasnost Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, Sterijino pozorje povećalo kapacitet gledališta za 66. festival, koji u Novom Sadu traje do 26. juna”. U skladu s tim, u prodaju je pušten još jedan kontingent ulaznica za sve predstave, osim za „Veliku depresiju“, „Kus petlić“, „Radio Šabac“ i „Šindlerov lift“. Prodaja ulaznica je od 9 do 16 časova svakog radnog dana u direkciji Sterijinog pozorja, Zmaj Jovina 22/I, Novi Sad.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.