Glumci BDP-a nakon predstave javno podržali kolege iz „Boška Buhe“ 1Foto: Radmila Marković

Glumačka postava predstave „Jenki Rouz“ (Yankee Rose) Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) večeras je podržala svoje kolege iz pozorišta „Boško Buha“ u nastojanju da ostanu u svom domu na Trgu republike.

Glumci su po završetku predstave zamolili gledaoce da izvade telefone i snime njihovu poruku podrške kolegama iz „Buhe“.

Istakli su da njihova poruka nema nikakve veze sa politikom, već sa podrškom profesiji.

„Samo iz toga što podržavamo našu profesiju u kojoj smo jako mali, jako malo cenjeni, osim od vas – publike, prave publike, i jedino što želimo je da, ako možete, posle ovog velikog aplauza koji smo dobili večeras, da još jedan aplauz svi zajedno damo za pozorište Boško Buha i za njihovu borbu da ostanu tamo gde jesu, i gde pripadaju – na tom istom mestu“, poručila je glumačka postava predstave „Jenki Rouz“.

U predstavi inače igraju Danica Maksimović, Ivana Nikolić, Iva Ilinčić, Ivana Vukmirović, Sara Ristić, Milan Čučilović, Luka Grbić, Ivan Zablaćanski, Amar Ćorović, Dimitrije Cincar – Kostić, Džonatan Mastor Lumbila, Mladen Lukić i Miloš Jakovljević.

Podsetimo, zaposleni u pozorištu „Boško Buha“ juče su u zajedničkom saopštenju naveli da ne žele preseljenje tog teatra na Savski trg.

Preseljenje u Beograd na vodi, kako su rekli, ne mogu da prihvate, jer njihovo pozorište u ponuđnom prostoru ne može da funkcioniše, i traže da se najduže u narednih mesec dana razreši imovinsko-pravna situacija koja koči rekonstrukciju zgrade na Trgu republike.

Ansambl „Buhe“ tvrdi da je došlo do greške prilikom knjiženja. U pitanju, ipak, nije greška, već je do knjiženja došlo nakon što je Grad Beograd izgubio sudski spor protiv firme Rubin iz Kruševca, čiji je vlasnik biznismen Prerdag Ranković Peconi.

„Sve je počelo 2015. godine, kada je kafe Teatar, koji se nalazi u sklopu pozorišta, kupio Rubin Kruševac, koji se tada nalazio u vlasništvu Peconija. Kupljeno je za Butik 1, koje je bilo zavisno preduzeće, a onda se promenila vlasnička struktura i vlasništvo je Eureka bara, koji je vlasništvo Aleksandra Kajmakovića. Kad je došlo do promene vlasničke strukture nije poznato“, priča novinarka portala Nova.rs Nataša Latković.

Poznato je, međutim, da se pored Kajmakovićeve firme Butik 1 u istoj zgradi na Trgu republike nalaze prostorije i Kajmakovićeve druge firme – Beojana.

Pravnica beogradskog dečjeg pozorišta „Boško Buha“ Nada Baša izjavila je da bi problem tog pozorišta mogao da bude rešen tako što bi bilo obavljeno veštačenje, prostor premeren i ti podaci uneti u zemljišne knjige.

Ona je za Insajder kazala da bi na osnovu toga preduzeće „Butik“ iz Kruševca, u čijem je vlasništvu prizemlje pozorišta, moglo da se premesti.

N1 je pokušao da kontaktira menadžment Beograda na vodi, kako bi nam detaljnije obrazložili ono što je pozorištu ponuđeno. Kompletno preseljenje ili nova scena i dalje se ne zna, jer odgovor iz Beograda na vodi nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari