svetozar cvetkovićFoto Antonio Ahel/ATAImages

„Glumci su gurnuti u izokrenutu „prljavu čarapu“ napadima vlasti, ali ja to ne doživljavam na taj način, i ne želim tome da dam bilo kakav značaj. Mislim da je pridavanje važnosti nekim osobama koje su uopšte bile spremne da izreknu takve tvrdnje, a ne našoj profesiji, besmisleno. Naša profesija će ostati i bez da postoje ti besprizorni napadi“, kaže za Danas Svetozar Cvetković.

Jednog od najznačajnijih jugoslovenskih filmskih i pozorišnih glumaca premijerno ćemo gledati 25. juna u naslovnoj ulozi u Geteovom „(Pra)faustu“, u režiji Borisa Liješevića, velikoj produkciji kojom Beogradsko dramsko pozorište završava ovu sezonu.

Odgovarajući na naše pitanje o ugroženosti glumaca okupljenih oko protesta „Srbija protiv nasilja“, Cvetković ističe.

– Ne slažem se da su samo oni napadnuti, napadnuti su svi glumci generalno. To jeste, s jedne strane, vezano za početak protesta, ali se taj spisak proširio na sve koji misle drugačije. Morali bismo konačno da shvatimo da bi trebalo da živimo u slobodnom društvu, u kome svako ima pravo javno da kaže svoje mišljenje, i da mu zbog toga ne fali dlaka s glave. To je ono ključno u celoj ovoj priči – činjenica da svako može slobodno da misli ovo ili ono, i da ga to ne ugrožava ni na koji način – smatra glumac koji je svojom umetnošću obeležio ovdašnju kinematografiju i pozorište.

Cvetkoviću je, kako navodi, jako drago i smatra važnim što je glumac Nebojša Dugalić, predsednik Udrženja dramskih umetnika Srbije, uputio novo saopštenje svojim članovima i javnosti.

– Ceo taj napad na glumce i kampanja protiv njih ovim saopštenjem u potpunosti se odvaja od pokušaja zloupotrebe politike sa bilo koje strane, i ja apsolutno stojim iza toga. Meni je već muka da govorim o ovim događajima, jer koliko god da su te pretnje upućene glumcima strašne, pričom o njima opet dajemo značaj nekome ko napada te ljude. A sutra zbog svog mišljenja mogu da budu napadnuti doktori, prekosutra profesori, svejedno. Ali, to ne sme da ima veze sa nečim što je dnevna politika, i ne sme da bude vezano za jednu ili drugu stranu u politici, obračune te vrste i politizaciju – smatra Svetozar Cvetković.

Podsećanja radi, UDUS je pre nekoliko dana uputio apel svojim članovima u kojem kaže.

„Svesni smo svi koliko ovakve zlonamerno generisane atmosfere od strane pojedinaca mogu da budu uznemirujuće i opasne. Međutim, moramo biti podjednako svesni nečega. Ne smemo dopustiti nikom da politizuje našu ugroženost i koristi nas kao resurs za svoja svekolika spinovanja i agende“, ističe se u saopštenju.

Iz UDUS- a predlažu da se oko ovog pitanja glumci pozivaju isključivo na zvanični stav Udruženja koji bude objavljen na tu temu:

„Poštujući vaše pravo na političko opredeljenje i reagovanje na društvene situacije i izazove, predlažemo da se, za sada, zaustave ili barem umere u količini i retorici sve javne diskusije i intervjui vezani za ove napade, kao i objave na društvenim mrežama. To je način da se zaštitimo i izopštimo iz diskursa koji nam je nametnut. A sve u ciju da se ugasi požar i izađemo iz političkog narativa u koji smo upleteni i nastavimo da delujemo iz pozicije umetnika. Dakle, ovaj predlog nije vezan za vaše pojedinačne političke stavove i istupanja, več isključivo za napade i pretnje koje su se dogodili nekim našim kolegama“.

UDUS je 20. juna uputio i zahtev premijerki Ani Brnabić da hitno reaguje na pretnje koje su upućene detetu glumice Tamare Dragičević.

„Nakon tri dobronamerna apela i nakon zahteva poslatog Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, predsedniku Narodne skupštine RS i Ministarstvu kulture, od strane Udružena dramskih umetnika Srbije, a u vezi sa nedavnim pretnjama upućenim detetu naše koleginice Tamare Dragičević, kao i velikom broju naših kolega, budući da i dalje nismo dobili odgovor od nadležnih institucija, prinuđeni smo da od Vas, predsednice Vlade Republike Srbije, ponovo zahtevamo da hitno reaguete“, istaknuto je u saopštenju.

Od premijerke je zatraženo i da adekvatno reaguje „da bi se otkrili idejni tvorci i realizatori kampanje pod kojom su objavljena dva spota u kojima je targetirano 46 umetnika, kao „rušitelji države i ustavnog poretka“, i kao „počinitelji anticivilizacijskih činova“.

„Apelujemo da se zaustave vređanja upućena našim kolegama od strane poslanika u Narodnoj skupštini, i povodom svega što se dešava tražimo hitnu reakciju“, ističe se u saopštenju i dodaje „da ne bi izostankom reagovala i podgrevanjem ovakvih, već dovoljno opasnih tenzija, doprinelo da se dogođene tragedije ponove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari