Glumica Nina Nešković dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ 1

Glumica Nina Nešković ovogodišnja je dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ za uloge Sonje u Tolstojevom „Ratu i miru“ u režiji Borisa Liješevića i Eme u „Sitnicama koje život znače“ Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do navršenih 40 godina života, a koji se umetnički istakao u periodu od 1. novembra 2021. do 31. oktobra 2022. godine, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru doneo je žiri u kojem su bili glumica Dobrila Stojnić, poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Jovana Stojiljković i umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.

„Veoma sam ponosna i srećna što sam dobila nagradu koja nosi ime našeg velikog glumca Petra Banićevića. Ona za svakog mladog glumca predstavlja čast, ali i odgovornost da još posvećenije radimo i opravdamo ukazano poverenje. Na moju veliku žalost, nisam imala priliku da Petra Banićevića gledam u pozorištu, ali kroz ovo priznanje on živi i zauvek je tu, sa nama. Veliko hvala mom pozorištu i kolegama što su na ovaj način prepoznali moj trud i rad“, kaže Nina Nešković.

Glumica Nina Nešković dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ 2
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).

Prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić, Suzana Lukić i Jovana Stojiljković.

Svečana dodela priznanja, koje će uručiti gospođa Dobrila Stojnić, održaće se u nedelju 18. juna posle izvođenja drame „Rat i mir“ koja će biti odigrana u matine terminu od 11 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari