Gojković i Grosi otvorili izložbu „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u Beču 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi otvorili su danas izložbu „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u okviru 66. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču.

Gojković je poručila da postavka prikazuje rađanje ideja koje su izmenile svet i da je ovo prilika da se svi zajedno podsetimo na izume kojima je veliki naučnik zadužio svet i učinio ga boljim.

„Ujedno, njegov životni put najbolji je primer da su za oreol slave i riznicu nezaborava, pored genijalnosti i talenta, upornost i mukotrpni rad i te kako neophodni“, istakla je Gojković i podsetila da je Tesla, među svojim brojnim dostignućima, bio i pionir radio-tehnike i da je objavio brojne stručne radove iz fizike, dok njegov izumiteljski opus obuhvata čak hiljadu pronalazaka i patenata.

„Teslina vanvremenska pojava i danas je nepresušna inspiracija brojnim umetnicima i stvaraocima širom sveta, a neki od najpoznatijih svetskih brendova današnjice nose njegovo ime“, podvukla je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je rekla da su glavne teme ovogodišnje Međunarodne agencije za atomsku energiju zelena energija, ekološka svest i održivost, a da je upravo Nikola Tesla bio jedan od začetnika ekološkog razmišljanja.

Gojković i Grosi otvorili izložbu „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u Beču 2
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Pre više od jednog veka ukazao je na neophodnost uštede energije i korist od očuvanja prirode. Kao što vidimo iz najnovijih dešavanja u svetu, veliki srpski naučnik i u ovom slučaju je bio vizionar i inovator“, naglasila je Gojković, a prenosi pres služba ministarstva.

„Ministarstvo kulture i informisanja pokrovitelj je ove izložbe pre svega zbog naše zajedničke obaveze: države, društva i pojedinaca, da nastavimo da negujemo i čuvamo uspomenu na lik i delo ovog velikana. NJegovo nasleđe pripada čitavom svetu i celom čovečanstvu“, zaključila je ministarka kulture i informisanja.

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grosi istakao je da mu je zadovoljstvo što je sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture i informisanja na otvaranju ove posebne izložbe posvećene Nikoli Tesli, koji je zahvaljujući svojim izumima postao svetski priznat i poznat naučnik, kao i da Međunarodna agencija za atomsku energiju zajedno sa Srbijom ima u planu da radi na promociji lika Nikole Tesle i njegovih dostignuća.

Grosi je rekao je da ova izložba predstavlja Srbiju kakva je danas, Srbiju budućnosti, koja se bavi uvek aktuelnim temama, kao i da su izloženi eksponati dokaz široke primene nuklearne energije u mnogim oblastima, naročito u medicini, ekologiji, vodoprivredi.

„Veoma sam zahvalan što ste organizovali ovaj izuzetan i veoma inspirativan događaj, i što ove trenutke mogu da podelim sa svima vama. Nadam se da će se naši susreti nastaviti u bliskoj budućnosti u Beogradu“, rekao je Grosi na otvaranju i dodao da se raduje unapređenju i proširenju saradnje sa Srbijom.

Ovogodišnja konferencija okupila je oko 2.500 učesnika iz 152 zemlje, a izložba “Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u Bečkom internacionalnom centru biće otvorena do 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari