Gojković: Ministarstvo podržava ideju da se na Kosančićevom vencu dostojno obeleži mesto stradanja knjige 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinovic/MO

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je 7. konferenciju „Buk tok“ (Book Talk), koja je posvećena piscima, književnim kritičarima, izdavačima i umetnicima iz celog regiona i istakla da će u okviru deset panela biti razmatrane teme od značaja za kulturu i književnost, saopštilo je danas Ministarstvo.

Na prvom panelu, na kome učestvuju izdavači, publika će iz prve ruke moći da se informiše kakvi su njihovi odgovori u odnosu na izazove koje nameće „nova realnost“ u vidu tehnološkog napretka i aktuelne pandemije, rekla je Gojković.

„Poznati pisci, istoričari, izdavači, direktori ustanova kulture, novinari, diplomate, kritičari i drugi renomirani stručnjaci, diskutovaće o važnim istorijskim događajima koji su menjali svet i uticali i na oblast kulture“, navela je Gojković.

Ona je naglasila da Ministarstvo kulture i informisanja posredstvom konkursa za otkup knjiga i publikacija, kao i sufinansiranjem različitih izdanja, izdvaja „značajna sredstva kao vid podrške izdavačkoj delatnosti“.

„Na današnjem panelu očekujemo da od izdavača dobijemo konkretne predloge za unapređenje
saradnje u tom smeru“, poručila je Gojković.

Ona je ukazala na obeležavanje 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu koje je u toku, jednog od najznačajnijih događaja u jugoslovenskoj spoljnoj politici.

„Ministarstvo kulture i informisanja i republičke ustanove kulture pripremili su više programa posvećenih ovom jubileju. Prethodne nedelje, u Muzeju Jugoslavije otvorena je izložba ʼPrometeji novog dobaʼ“, rekla je Gojković

Govoreći o planovima za ponovno podizanje zgrade na mestu na kojem je Narodna biblioteka stajala do šestoaprilskog nacističkog bombardovanja, Gojković je rekla da Ministarstvo kulture i informisanja podržava ideju da se na Kosančićevom vencu „dostojno obeleži mesto stradanja knjige“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari