Gojković u Vašingtonu o jačanju kulturnih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama 1Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/Dario Konstantinović

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je u Vašingtonu da je u godini obeležavanja 140 godina od razmene diplomatskih predstavnika sa Sjedinjenim Amaričkim Državama Srbija opredeljena za dalji razvoj saradnje, kao i da u cilju jačanja ukupnih odnosa dve zemlje „kultura igra izuzetno važnu ulogu“, saopšteno je danas.

Gojković je na sastanku sa glavnim zamenikom pomoćnika državnog sekretara za obrazovanje i kulturu Skotom Vejnholdom, ukazala je da je u cilju promocije srpsko-američkih kulturnih veza organizovana izložba „Pronalaženje puta“, kojom je ujedno otvorena nova kancelarija srpske ambasade u SAD.

Kako je saopšteno iz ministarstva kulture i informisanja Gojković i Vejnhold su razgovarali i o saradnji u oblasti filmske industrije, u vezi čega je ministarka kulture istakla da „Srbija merama podsticaja razvija kapacitete u ovom domenu, kao i da su u periodu od 2019 – 2022. godine, investitorima iz SAD dodeljena podsticajna sredstva za 25 projekta“.

„Na sastanaku je bilo reči i o jačanju saradnje Memorijalnog muzeja Holokausta u Vašingtonu, sa srodnim ustanovama kao što su Arhiv Jugoslavije, Memorijalni centar „Staro sajmište“ i Muzej žrtava genocida“, navodi se u saopštenju i dodaje da je to prva poseta ministra kulture Srbije Stejt departmentu u istoriji bilateralnih odnosa dve zemlje.

Gojković i Vejnhold su razgovarali i o nastavku saradnje u oblasti zaštite kulturnog nasledja i negovanja značajnih mesta za kulturu sećanja koja spajaju dve zemlje, kao i o mogućnosti kulturne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari