Goran Gocić dobitnik književne nagrade „Moma Dimić” 1

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Moma Dimić“ je pisac Goran Gocić i njegova knjiga „Poslednja stanica Britanija“, saopšteno je danas iz Biblioteke grada Beograda.

Kako stoji u obrazloženju, žiri za dodelu književne nagrade „Moma Dimić“ za godinu 2016/2017, u sastavu: prof. dr Jovan Delić (predsednik), Jasmina Ninkov, Sanja Milić, dr Slađana Ilić i Živka Maričić, nakon sastanaka održanih 6. juna i 5. jula 2018. godine, jednoglasno je odlučio da ovu nagradu, koja se dodeljuje za prozno delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama, dodeli knjizi „Poslednja stanica Britanija“, autora Gorana Gocića (Laguna, 2017).
U najužem izboru bile su knjige Nine Živančević (Ono što najviše želim, Kornet, 2017), Lasla Blaškovića (Gle, Službeni glasnik, 2016) i Aleksandre Vojinović (Sećanje na Alžir, Sezam Book, 2017).
U knjizi Poslednja stanica Britanija, osim visokih estetskih dometa – pažljivo biranih, funkcionalnih pripovedačkih postupaka, dinamičnosti, uverljivosti, autentičnosti, upečatljivosti junaka, nalazimo sasvim objektivan, kritički osvrt na tekovine „modernog” Zapada: (ne empatičnost prema pripadnicima drugih kultura, samodovoljnost, nadmenost, zarobljenost u sopstvenu stvarnost, lažnost demokratičnosti, a zapravo duhovnu dekadenciju te kulture.

„Značajna odlika knjige Gorana Gocića jeste neostrašćenost, književno i proživljeno, a ne ideološko tumačenje karakteristika druge kulture, kao i autorova erudicija koja je u funkciji uverljivosti pripovedanja i razumevanja drugoga“, dodaje se u saopštenju.

Nagradu „Moma Dimić“ su ustanovili Biblioteka grada Beograda i Gradska opština Sopot. Svečano uručenje nagrade biće u četvrtak, 12. jula, u 18 sati, u porti nemenikućke crkve, u okviru manifestacije „Dani Milovana Vidakovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari