Goran Marković i filmski apostoli o karikaturi "Tajna i sjajna večera": "Izlazak na megdan aždaji" 1Foto: Gradimir Smuđa

„Slatko sam se nasmejao“, kaže reditelj Srđan Điđa Karanović i jedan od 12 filmskih apostola za stolom na „Tajnoj i sjajnoj večeri“, cenjenog strip autora, karikaturiste i slikara Gradimira Smuđe, koja je objavljena na jučerašnjoj naslovnici Danasa.

– Mislim da je sve to urađeno u čast Gorana Markovića i čitave halabuke koja se digla oko njega i njegovih izjava. To mu je lep omaž, koji pozdravljam. Žao mi je jedino što sam ja ispao najružnije na toj slici. Nadam se da nisam – kaže kroz smeh Srđan Điđa Karanović, dodajući da naravno razume šta je karikatura i da podržava slobodu izražavanja njihovih autora.

– To je divna podrška Goranu Markoviću. Zato je i razumljivo da je on na crtežu ispao daleko najljepši iako je to mjesto uvijek zasluženo pripadalo Lordanu Zafranoviću – ovo o tome ko je i po kakvoj zasluzi ispao manje ili više lep izjavljuje jedan od „apostola“, inače pripadnik ovdašnje, jugoslovenske, Praške škole filmske režije Rajko Grlić.

Reditelj Janko Baljak, kome je Smuđa poverio da original karikature donese u Beograd i takođe jedan od filmskih apostola za stolom, kaže da mu je drago što vidi sebe u takvom društvu.

– Drago mi je videti sebe u takvom društvu. Ovo je pre svega omaž Goranu i njegovim roditeljima, ali nije slučajno što je nacrtao baš ovu ekipu reditelja. Smuđa je sjajan umetnik koji već decenijama uspešno radi u Italiji i ja sam bio srećan što je doputovao iz Toskane na festival u Trst da pogleda „ŽŽŽ“ film. Tom prilikom poverio mi je original karikature da ga donesem u zemlju – kaže Janko Baljak.

Reditelj Srđan Dragojević, takođe filmski apostol, primećuje manjak filmskih radnica na karikaturi.

– Primećujem manjak rediteljki i producentkinja. Ovo nije više samo muška profesija, pa tu svakako ima mesta i za Maju Miloš, Minu Đukić, Biljanu Prvanović, Jelenu Mitrović, Snežanu Penev, Nikolinu Vučetić, Milicu Tomović. Bilo bi mi drago da pored „apostola“ imamo i „apostolke“, jer se vremena menjaju – konstatuje Dragojević.

Centralni lik za stolom, reditelj Goran Marković, i glavni “krivac” što je Smuđa poželeo da ga ovekoveči na ovaj način na jučerašnjoj dodeli nagrade reditelju Želimiru Žilniku, pohvalio se slikom napravljenom u njegovu čast. On kaže za Danas da su karikaturisti postali istaknuti zaštitnici slobode ovde.

– Karikaturisti su prerasli u najistaknutije, hrabre zaštitnike slobode u ovoj zemlji. Preuzeli su na sebe ulogu da izađu na megdan aždaji koja oko sebe bljuje vatru i da u borbi protiv nje upotrebe najubojitije od svih oružja koja borci za slobodu poseduju – humor. Jer smeh je najlekovitiji način da se suočimo sa onim što nas tako surovo kinji. Smuđa je, naravno, više od karikaturiste, on je umetnik koji kroz svoja dela interpretira svu muku našeg života, ali ono što je kod njega najlepše ipak je baš to – duh – zaključuje Goran Marković.

Kako saznajemo, Gradimir Smuđa će u junu, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, imati tematsku izložbu pod naslovom “Nit umetnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari