Goran ŠušljikAndrej Nježić, Dragan Mićanović, Nina Janković i Goran Šušljik Foto: Ivan Dinić/Nova

Mnogi znaju za romane Dobrice Ćosića, ali ih mnogi nisu dobro čitali. “Vreme smrti”, nakon “Korena” i “Vremena zla”, predstavlja fantastičnu vivisekciju onoga šta smo bili kao narod i društvo, ali nažalost funkcioniše gledajući ovo društvo sada, te nije samo neko upozorenje, već na neki način i udžbenik koji pokazuje da uprkos svemu treba naći motive za život, nadu i boriti se za to, kazao je Goran Šušljik.

Dugoočekivana serija „Vreme smrti“, po istoimenom romanu Dobrice Ćosića i jednom od najznačajnijih dela srpske književnosti, počinje da se emituje na TV „Nova“ 4. marta.

U produkciji „United Media“ i uz izvršnu produkciju „Eye to eye“, serija Gorana Šušljika emitovaće se od ponedeljka do četvrtka u 20.30h.

Tim povodom ekipa serije Nina Janković, Dragan Mićanović, Andrej Nježić i Šušljik gostovali su u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” na TV “Nova”.

– Osećam tremu uoči premijere na televiziji, jer su mnogi već bindžovali seriju i polako stižu reakcije. Dali smo sve od sebe da ovaj, najveći produkcijski projekat na ovim prostorima, završimo kako valja I mislim da smo u tome uspeli. To mi je izuzetno značajno, jer je ova priča važna ne samo za nas koji smo u tome svemu učestvovali, već i za ceo svet oko nas – kazao je Goran Šušljik, piše Nova.rs.

Tokom 200 snimajućih dana, ekipa od 400 glumaca i nekoliko hiljada statista, predvođenih njime i rediteljem Ivanom Živkovićem, snimila je 1.200 stranica scenarija na nekoliko stotina lokacija u celoj Srbiji. Kosmaj, Valjevo, Pančevo, Dolovo, Ljubovija, obala Drine, Mokra Gora, Zrenjanin, Knjaževac, Negotin, Suvobor, Beograd, Niš samo su neke od njih.

Goran Šušljik
Andrej Nježić, Dragan Mićanović, Nina Janković i Goran Šušljik Foto: Ivan Dinić/Nova

Dragan Mićanović koji igra ulogu Vukašina Katića istakao je da je bilo izazovno postići kontinuitet i tako dug period nositi lik u sebi:

– Sećam se kako mi je Raša Vujović u šali kazao kada smo počinjali: “Pazi molim te, znaš ko je sve igrao ovu ulogu pre tebe”, odgovorio sam mu: “Treća sreća”. Nadam se da sam u tome uspeo. Vukašin Katić, kao opozicionar, vuče od “Korena” tu svoju liniju, porodičnu tragediju i političku liniju koja je specifična i teška za naše podneblje. Paralele koje možemo da povučemo sa našim vremenom su fascinantne, u negativnom smislu naravno, blago su zastrašujuće.

Nina Janković je priznala da je Olga izuzetan lik, ali da joj je prvi put da igra ovakvu majku:

– Nismo imali prilike da se sretnemo sa ovakvim ženskim likom. Mi obično volimo da isprljamo ženu, a ona je potpuno čista.

Mladi glumac Andrej Nježić kazao je da je imao tremu pred tako velikim, kapitalnim delom kakvo je delo Dobrice Ćosića, ali da su mu dosta pomogle kolege s kojima je imao privilegiju da radi.

– Ivan Katić je genijalni lik, on je student iz Pariza koji se prijavljuje kao dobrovoljac uprkos tome što je kratkovid, čak polu slep.

Govoreći o priči i radu na seriji, Goran Šušljik je istakao da publika ne treba da očekuje ratni spektakl, već porodičnu dramu.

– Ćosić jako dobro pokazuje šta se dešava sa ljudima kada strašne okolnosti naviru, kakvi smo to mi, zašto se i u tim okolnostima ne mogu rešiti porodični razdori… Ovo je priča o porodici koja je rezorena odavno, još početkom 19. veka kad počinju “Koreni”.

Jednu od poslednjih uloga odigrao je Žarko Laušević koji je tumačio Živojina Mišića.

– Žarko je iza sebe ostavio velike stvari. Više nije sa nama, ali su ostale te fantastične scene u kojima su Mićanović i on. Dostizali su neverovatne glumačke visine u svakom trenutku – kazao je Šušljik dodajući da je u ovako zahtevnoj produkciji svaki detalj važan.

Radnja serije smeštena je u vreme Velikog rata i prati najdramatičnije događaje odigrane na ovim prostorima, čiji junaci nisu samo čuvene vojskovođe i političari koji su vodili zemlju u verovatno najkompleksnijoj istorijskoj poziciji Srbije, već mnogobrojne uzbudljive sudbine naizgled običnog čoveka u zastrašujućim okolnostima.

– Moje mišljenje je da Dobrica Ćosić nije nacionalista i šovinista koji je ovaj roman iskoristio samo u slavu te Srbije, često zloupotrebljene, već je govorio o najtragičnijim žrtvama, postavljajući pitanje da li je taj oblik žrtve zarad ideja zaista potreban i opravdan. On ne daje odgovor, već nas tera na razmišljanje. Ova priča nije u slavu rata i pobeda, već života – poručio je Šušljik.

Nina Janković je podsetila na repliku Pavla Mensura koji u seriji piše u pismu rečenicu: “Poginuću za najnesrećniji narod”, a Mićanović je takođe istakao da će publika u drugih 15 epizoda koje stižu na jesen, videti predivne razgovore između Vukašina i vojvode Mišića:

– Vukašin brani to da se ne sme žrtvovati mladost jednog naroda i dopustiti da izgine tek tako. Te divne razgovore između Vukašina i vojvode Mišića treba čuti.

Scenario serije “Vreme smrti” potpisuju Sanja Savić Milosavljević i Đorđe Milosavljević, dok je Nikola Pantelić, zajedno sa Šušljikom, izvršni producent. Šušljik i reditelj Ivan Živković prethodno su ekranizovali već dva Ćosićeva romana – „Koreni“ i „Vreme zla”.

Televizija Nova se u Srbiji može pratiti uz SBB na EON i D3 platformama, kao i putem satelitske televizije Total TV bilo gde u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari