Gorica Mojović o Dejanu Mijaču: “Nikada nisam upoznala mudriju osobu” 1Foto: Medija centar Beograd

-Ja sam, zaista, mislila da je on večan, kaže za Danas Gorica Mojović, povodom odlaska Dejana Mijača, akademika, pozorišnog reditelja, mudraca, profesora u penziji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, ali vazda mladog duha.

– Verovala sam u njega da je večiti. Zato što se tako ponašao. Zato što ga ništa nije savladalo. Imao je raznih zdravstvenih problema ali se nikad nije predavao. Nikad tome nije pridavao važnost i uvek je bio mudar. On je najmudriji. Ja nikad nisam upoznala mudriju osobu od Dejana Mijača. Pri tom nikada nije bio ostrašćen ni prema kome. Samo je bio mudar i sve je razumeo. Ne postoji istorija pozorišta bez Dejana Mijača. Ne samo srpskog, podseća Gorica Mojović.

Ona kaže da je Mijač uvek zračio optimizmom i da ga je često citirala. Seća se, kaže, kad su se našli u „njegovom“ restoranu Mihailo na Obilićevom vencu pred početak pandemije korona virusom.

– Nađemo se tu i pitam ga: „Dešo, kako si?“, a on: „Pa, šta da ti kažem, ja sam ti na listi čekanja.“ Kad je počela korona, stalno sam to ponavljala. On je shvatao da je na listi čekanja, ali ga to nije ometalo da bude vedar.

Za mene ne postoji ništa bez njega. Bez tog njegovog optimizma, njegove racionalnosti, njegove mudrosti, njegove tolerancije prema svima, razumevanja stvarnosti…Bez obzira na to što je sve shvatao, ni prema kome nije bio ozlojeđen. Nikoga nije mrzeo. U pozorištu nema većeg, zaključuje Gorica Mojović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari