Gorica Šutić, bend Ming, za Danas: Ljudima u Srbiji nedostaje vokalni džez 1foto Bojan Krtinić

Jedan od novih glasova sve veće i šarenije džez scene je svakako i Gorica Šutić, čiji će bend Ming nastupiti 2. jula na festivalu „Jazz in Garden“.

Ming je svoj prvi album objavo prošle godine za izdavačku kuću PGP RTS. Bend neguje vokalni džez, osvrćući se na tradicionalni zvuk, prožet modernijim harmonijama i aranžmanskim rešenjima. Gorica, zajedno sa svoje tri kolegenice peva u ovom bendu, ali i mnogim drugim izvođačima raznih usmerenja gostuje na pesmam. Kad ne peva sa bendom Ming, sarađuje sa svojim matičnim bendom Gorica and the Grooveheads. Popričali smo sa ovom mladom i talentovanom umetnicom, kako o svim njenim saradnjama, tako i o svirci u Botaničkoj bašti.

Za početak predstavi nam bend Ming. Kako je došlo na ideju da se okupite, šta sve svirate?

Ming je bend koji nastao tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti, kada su se članovi sastava sprijateljili, zbližili i spontano krenuli da rade na muzici. Idejni tvorac je Nevena Pejčič, pijanistkinja i aranžerka. Ona nas je okupila motivisana željom da svoje aranžmane čuje u interpretacjii 4 ženska vokala, praćenih ritam sekcijom (klavir, kontrabas, bubanj). Tokom studija, dosta vremena smo provodili zajedno, tako su se i redovne probe “ušunjale” u našu svakodnevnicu i korak po korak, formirali smo repertoar, krenuli da nastupamo, putujemo i objavimo naš prvi album!

Koji su prvi komentari vezani za vaš album koji se pojavio? Koliko je on povezan sa svime onim što se dešava na domaćoj jazz sceni?

Komentari su dosta pozitivni i inspirišući, izuzetno smo zahvalni našoj publici koja nas iskreno i svim srcem podržava. Primetili smo da je ljudima, koji svih ovih godina prate džez scenu Srbije, nedostajao vokalni džez. Mi smo se, po uzoru na kvartet Predraga Ivanovića, odvažili za tako nešto, svesni da zahteva dosta rada, posvećenosti, zajedništva i kompromisa. U više navrata smo naišli na komentare da ljude asociramo upravo na taj talas vokalnog džeza u Srbiji, što nas mnogo raduje i ispunjava.

Gorica Šutić, bend Ming, za Danas: Ljudima u Srbiji nedostaje vokalni džez 2
Ming / foto: Ilija Pejoski

Koliko vam je bitno da se ograničavate žanrom kad stvarate muziku? Da li pronalazite prostore za mešanja i krosovere sa drugim žanrovima?

Kada stvaramo, vodimo se zvukom koji nas u tom trenutku najviše inspiriše. To je uglavnom džez, ali u velikoj meri obogaćen modernijim pravcima, koji se neminovno nalaze u našim ušima i smatramo da je to super! Nikada nismo težili etiketiranju u žanrovskom smislu, otvoreni smo i želimo da damo šansu svemu što nas pokreće i muzički obogaćuje.

Kako uklapaš vreme sa svirkama i pevanjem na svojim drugim projektima?

To nije problem, obzirom da mi raspored nije prepun svirkama. Uglavnom su to nastupi na festivalima, koncertima i svirkama po klubovima. Naravno da bih volela da ih je više, ali trenutno mi ovaj tempo prija, obzirom da mogu da se posvetim i autorskom projektu i albumu, kao i pedagoškom radu.

Koliko si zadovoljna generalno scenom u Srbiji? Šta misliš da je jako dobro, a šta mislis da fali?

Generalno sam zadovoljna i vrlo optimistična, toliko kvalitetnih muzičara na tako maloj sceni. Mislim da zapravo tek u poslednjih nekoliko godina postajem svesna kakvim muzičarima sam okružena i koliko vrede. Volela bih da je više inicijatora i bend lidera među mlađim generacijama, kao i više festivala i prilika da se čuje autorska muzika.

Šta preporučuješ na festivalu  „Jazz in garden“?

Uh, ima ih dosta, ne znam odakle bih počela. Mislim da publika treba da rezerviše ulaznice što pre, neće zažaliti. Izdvojila bih sastav Drumbooty, koji nastupa u subotu 1. Jula. Ukoliko niste čuli album “CREALITY”, toplo preporučujem. Sjajna svirka, energija i fuzija žanrova na autentičan i prepoznatljiv način. Takođe bih još izdvojila kvartet Bojana Cvetkovića, najperspektivnijeg mladog pijanistu koji je objavio album “JOY”, koji nastupa u nedelju 2. Jula. Predivne kompozicije, odlična svirka, pravo uživanje.

Šta posle ovog festivala očekuje tebe i tvoje bendove?

Nakon festivala, posvećujem se studijskom radu i do kraja godine objavljujem svoj prvi album, sa sastavom Gorica & The Grooveheadz. S velikim uzbuđenjem čekam dan kada će sve biti zaokruženo, a do tad uživam u procesu, usvajam nova znanja i trudim se da dam sve od sebe. Shodno tome, organizovaćemo svirke i promocije, definitivno nas očekuje dinamičan kraj 2023. Sa sastavom MING, spremamo novi repertoar i želimo da osvežimo naš zvuk. Uživamo u muzici i držimo se jedni drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari