Grad Šabac finansira Sabrana dela Radomira Konstantinovića 1

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je u Gradskoj kući prijem za predstavnike Saveta za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića i Fondacije Vinaver, među kojima su Gojko Tešić, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Latinka Perović, istoričarka.

Gradonačelnik je sa gostima razgovarao o potencijalima Šapca i istakao da Grad godišnje za kulturu izdvaja čak sedam odsto iz budžeta. Govorio je o stalnim ulaganjima u obrazovanje i privredu.

– Grad je ove godine ušao u veliki i ozbiljan književni poduhvat. Odlučili smo da finansiramo izdavanje Sabranih dela Radomira Konstantinovića, s obzirom na značaj njegovog stvaralaštva, ne samo u Srbiji, nego u čitavom regionu. Smatramo da teme koje je on otvorio, kao najvažnije jesu sloboda i slobodarstvo. Ono što mi zapravo radimo jeste podizanje velikog nacionalnog projekta, koji treba da dovede do toga da počne da se ozbiljno razgovara o najvažnijim tema, a da to ne rade političari već ljudi koji su za to najstručniji u Srbiji. Velika mi je čast što je Latinka Perović u društvu drugih književnika došla u Šabac da govori o tim temama. Očekujem da se ta energija iz Šapca vrlo brzo proširi po celoj Srbiji i da imamo važnu temu koja kreće iz slobodarskog kraja, rekao je Zelenović.

Prof. dr Latinka Perović ukazala je da delo Radomira Konstantinovića predstavlja otklon od tadašnjeg unisonog pravca u književnosti i društvenom životu, i da kao takvo zrači kao svetionik slobode za buduće generacije. Priređivač ovog kapitalnog izdavačkog poduhvata prof. dr Gojko Tešić ističe duhovnu povezanost Stanislava Vinavera, kao najevropskijeg srpskog intelektualca, sa Konstantinovićem, i da će pored književnog opusa biti predstavljena sva kritička recepcija i svedočanstvo o jednom vremenu.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari