Gradski sekretarijat za kulturu odbio da primi peticiju za smenu Ivone Jevtić 1Foto: Beoinfo

U Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda odbili su danas da prime peticiju za smenu sekretara za kulturu Grada Beograda Ivone Jevtić i poništavanje rezultata konkursa za 2018. godinu koju je potpisalo preko 1300 građana i građanki, umetnika i umetnica i radnika i radnica u polju kulture.

Peticiju je pokrenula Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije. Predstavnici Asocijacije peticiju su ipak uspeli da predaju na pisarnici Gradske uprave Grada Beograda, kaže se u saopštenju Asocijacije.

Među potpisnicima je veliki broj uglednih ličnosti iz kulturnog života, uključujući univerzitetske profesore i profesorke, akademike, zaposlene u mnogim značajnim institucijama kulture.

Smena sekretarke, kao i poništavanje konkursa i istraga zloupotreba, zahteva se zbog malverzacija pri sprovođenju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, saopštava Nezavisna kulturna scena.

U saopštenju se navodi da se već dve godine za redom omogućava podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama dobijanje sredstava namenjenih kulturnoj produkciji.

Zbog prekršaja u upravnom postupku, kojim je onemogućen uvid javnosti u informacije o načinu sprovođenja konkursa, Asocijacija Nezavisna kulturna scena se žalila Upravnom inspektoratu i Povereniku za informacije od javnog značaja.

U saopštenju se kaže da se gradska sekretarka nije oglašavala pošto je javnost burno reagovala na skandalozne rezultate konkursa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari