Gran pri Animanime mađarskom filmu "Večera" 1

Žiri Animanime koga su činili animatori i edukatori Velislava Gospodinova (Bugarska), Kolja Saksida (Slovenija) i Magda Guidi (Italija), doneo je odluku da Grand Prix – Velika nagrada za najbolji film festivala (uz novčanu nagradu u iznosu od 800 evra) pripadne autoru iz Mađarske Danijelu Baraniju za film „Večera“.

U obrazloženju žirija se kaže da ih je ovaj film „oduševio jedinstvenim, inovativnim i grotesknim vizuelnim dizajnom, besprekornom dinamičnom animacijom i neodoljivom i prodornom muzičkom partiturom. Progresivno rastući ritam i intenzitet dramaturgije otkriva dubinu mnoštva potisnutih emocija u disfunkcionalnoj porodici. Jer to je nadrealistički, ironičan, uznemirujući i zajedljiv pristup ovoj ličnoj i istovremeno univerzalnoj temi.“

Specijalnu Nagradu žirija (uz novčanu nagradu u iznosu od 500 evra) dobio je reditelj iz Portugala Žoao Gonzales za svoj film „Prodavci leda“.

Svaki član žirija ponaosob dodelio je i Specijalno priznanje jednom filmu.

Velislava Gospodinova je izdvojila film „Senine suze“, sjajnu animiranu dokudramu, diplomski film grupe autora iz Francuske, Kolja Saksida se odlučio za bizarnu dramu o baletanu na prinudnom radu, „Pas-stan“, estonskog autora Prita Tendera, a Magdu Guidi je privukla intimna ispovest junakinje filma „Devojka u vodi“ autorke iz Tajvana, Ši-Rou Huang.

Većinom glasova posetilaca festivalskih projekcija, nagrada publike pripala je filmu „Pas-stan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari