Gran pri filmu o Ivani Španović 1Foto: Zlatiborpress

Gran pri 6.Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, pripao je filmu „U mojim patikama-Ivana Španović“, autora Dušana Bulića, Miloša Ratkovića, Đorđa Jovanovića i Aleksandra Stojanovića.

Dokumentarna reportaža o našoj najboljoj atletičarki je nastala u produkciji RTS i „Videostroja“ iz Beograda. U obrazloženju nagrade je navedeno da film obiluje „inovativnim rešenjima“, da su „sjajna fotografija i precizna režija bogatom i vrcavom scenariju dali sjajno odelo“, te da ima „visoke komunikativne vrednosti na bilo kom delu zemljine kugle“.

– Ivana Španović i Aleksandar Stojanović su, osim potvrđivanja vrhunskih kvaliteta sportiste i novinara, pokazali da imaju i glumačkog talenta, a Stojanović je ostvario i sportski učinak za poštovanje, piše u obrazloženju.

Nagrada za najbolji film o sportskoj legendi je dodeljena ostvarenju „Džajić“, o životu i uspehu Dragana Džajića, autora Sabahudina Topalbećirevića iz Sarajeva. Nagradu „Dinko Tucaković“ za režiju je osvojio Volfang Fašing iz Austrije, autor i junak filma „Rusija- Od obale do obale“.

Film „Lobanovski zauvek“ (Anton Azarov, Ukrajina) je proglašen za najbolji dugometražni, a „Zaveslaji“ (Vladimir Perović, RTV Vojvodina) za najbolji kratkometražni film.

Za najbolji film o visokom moralnim vrednostima u sportu je proglašen „San o krugovima“ (Zoran Pavljašević, Tuzla), dok je „Mesi iz Bagdada“ (Sahir Omar Kalif, Irak) proglašen za najbolji igrani film.

Sergej Mirošničenko (Rusija) je nagrađen za fotografiju u filmu „Krugovi sveta“, a Nebojši Radosavljeviću (Srbija) je pripala specijalna nagrada za filmski portret sportiste u filmu „Šampion“.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Arzu Memedova, filmska rediteljka iz Azerbejdžana, Vanja Dermendžijeva, osvajačica srebrne olimpijske medalje u košarci i televizijska urednica iz Bugarske, i Aleksandar Avramović, novinar i filmski radnik iz Beograda.

Festival, jedinstven na Balkanu i koji je ove godine predstavljen u najznačajnijim katalozima svetskih festivala sportskog filma, posvećen je promociji sporta, zdravih stilova života, ali i sportskog i rekreativnog turizma na Zlatiboru. Prikazano je tridesetak ostvarenja iz 15 država koje je žiri odabrao od 150 prijavljenuih filmova iz celog sveta.

Organizatori Festivala su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Preduzeće za proizvodnju filmova Maja film i Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, a grad-gost Festivala bila je Tuzla, koja se predstavila filmom o najuspešnijim sportistima iz tog grada. N.Kovačević

Nagrade za životno delo

Na Festivalu, koji je počeo 29. juna i završava se večeras, dodeljene su nagrade za životno delo i one su pripale Draganu Džajiću, Zdravku Šotri, koji su bili sprečeni da prisustvuju svečanoj dodeli i publici su se obratili video porukama, Aleksandru Šoštaru i posthumno Mirzi Delibašiću, dok je specijalna nagrada pripala Veselinu Jevrosimoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari