Foto: Orekestar Gvardija

Na programu će biti najpopularnija dela strane i domaće filmske muzike. Koncertmajstor i umetnički direktor orkestra Teodora Dimitrijević kaže da će ansambl na čijem je čelu inpretirati tema iz filmova Ratovi zvezda, Nemoguća misija, Nacionalna klasa, Vruć vetar…

Orkestar broji preko 50 članova, a orkestrom će dirigovati Stefan Zekić, dirigent opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kao solisti nastupaće: Predrag Paunović (saksofon), Neda Nikolić (frula), Marta Blagojević (sopran), Ilija Rajković (klavir), Saša Stojanović (bubanj), Katarina Petković (violina), Vojin Nenadović (gitara), Bojan Stević (gitara), Teodora Dimitrijević (violina i glas), Kosta Boganović (truba), MIša Bogdanović (truba), Nenad Ninković (truba), Jovana Blagojević (flauta) i drugi-rekla je Teodora Dimitrijević.

Simfonijski orkestar Gvardia sledbenik je Knjaževsko-serbske bande, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji, koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan u Požarevcu. Na poziv Miloša Obrenovića u Srbiju je došao Josip Šlezinger i 1831. okupio najbolje muzičare da bi oformio Knjaževsko-serbsku bandu.

Nova Gvardia osnovana je zauzimanjem profesorke violine Teodore Dimitrijević, podrškom kolega požarevačke muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i gradskih vlasti.

Povezani tekstovi