“Gypsy Queen” večeras u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović 1Foto: Promo

Fondacija Hartefakt fond, u okviru Beogradske Nedelje Ponosa, nastavlja sa realizovanjem gostovanja u okviru prvog pozorišnog festivala sa LGBTIQ+ tematikom, koji organizuje od od 10. do 14. septembra 2019. godine.

U Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović 13. septembra, od 20 časova, biće izvedena predstava Gypsy Queen iz Mančestera, autora Roba Warda, u režiji Chrisa Lawsona.

U okviru ovogodišnjeg, prvog izdanja Beogradskog Prajd Pozorišnog Festivala, Hartefakt organizuje tri gostujuća igranja, sa pratećim programom u vidu predavanja i panel diskusija koje su fokusirane na različite aspekte LGBTIQ+ borbe i uloge koju pozorište u njoj ima, razmene umetnika i kulturnih vrednosti na relaciji Kosovo-Srbija.

Zamišljen kao godišnji događaj koji ima za cilj podizanje vidljivosti problema LGBTIQ+ zajednice, festival želi da na umetnički relevantan način osvetli različite aspekte borbe LGBTIQ+ zajednice i učini ih dostupnim i jasnijim široj pozorišnoj publici.

Festival je desetog septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, otvorila predstava 55 Shades of Gay iz Prištine, autora Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj.

Festival se nastavlja gostovanjem mančersteske predstave „Gypsy Queen“ koja priču o dva boksera koji se sučavaju sa svojim identitetom, koristi kako bi pokazala važnost postojanja identitetskih politika i uloge koju (homofobno) društvo ima u formiranju pojedinca. Predstava se bavi homofobijom u sportu i pokušava da se i u tom segmentu ukaže na postojanje specifične LGBTIQ+ perspektive i potrebe za inkluzijom i većom vidljivošću. Komad se na duhovit način suočava sa modernim poteškoćama današnjeg društva, ne propuštajući priliku da adresira probleme sa kojima se LGBTIQ+ zajednica svakodnevno susreće.

The Baby Monitor je predstava iz Njujorka, koja će četrnaestog septembra u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović, od 20 časova zatvoriti ovogodišnji Beogradski Prajd Pozorišni Festival. Komad istražuje odnos društva prema istopolnom roditeljstvu i duboko ukorenjenim predrasudama s kojima se pripadnici LGBTQ zajednice i dalje bore. Autor teksta je David Stallings, a režiju potpisuje Antonio Miniño. Kroz kompleksa narativ koji uključuje različite rasne i klasne perspetkive, drama ispituje koncept roditeljstva i odnosa prema gej parovima uprkos jasnim pravnim legislativama. The Baby Monitor šalje preciznu i jaku poruku, koja će u gledaocima pobuditi različita pitanja o načinu na koji i za šta mare, a šta biraju da poriču, prećutkuju i na neki način, poništavaju.

Karte za sve predstave mozete kupiti na preko ticket.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari