Handke više ne želi da odgovara na pitanja novinara 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN DE ROSA

Austrijski pisac i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke imao je neprijatan susret s novinarima u rodnom Grifenu, zbog čega je otkazao za sredu planirani „kratki susret“ s predstavnicima medija.

On je došao u Grifen u utorak, ali je situacija eskalirala tokom večeri, na sastanku s predstavnicima opšina, na koji je došao i predsednik pokrajine Koruška Peter Kaiserom, prenosi Al Jazeera. Suprotno najavljenom, s Kaiserom je došlo i nekoliko novinara.

Handke je, najpre, odgovarao na pitanja novinara, ali kad su počeli da ga pitaju za napade u Nemačkoj zbog dobijanja Nobelove nagrade, on je odustao od daljeg razgovora.

„Stojim ispred svog ulaza, tu je 50 novinara, i svi me pitaju nešto, kažu da su nešto od mene pročitali, da li znam šta sam pisao… Pitaju kako reaguje svet, reakcija na reakciju… Ja sam pisac i ostavite me na miru, ne postavljajte mi takva pitanja“, poručio je on novinarima, prenosi austrijski radio Oe1.

Na kraju je poručio da više nikada neće odgovarati na pitanja novinara, jer se ne interesuju za njegova dela, već samo za političke reakcije na Nobelovu nagradu.

Stanišić kritikovao odluku Nobelovog komiteta

U sredu ujutro je iz opštine Grifen saopšteno kako se otkazuje za poslepodne najavljeni susret Handkea s građanima i medijima, prenosi Hina.

Saša Stanišić, dobitnik ovogodišnje Nemačke književne nagrade, jedne od najvažnijih književnih nagrada za nemačko govorno područje, u govoru na svečanosti dodele nagrade povodom otvaranja Frankfurtskog sajma knjige žestoko je kritikovao odluku o dodeli Nobelove nagrade Handkeu.

Stanišić, koji potiče iz Višegrada, Bosna i Hercegovina, u ranim devedesetim godinama je zbog rata prebegao u Nemačku, kritikovao je Handkea zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića tokom rata u devedesetim na prostoru bivše Jugoslavije.

Dodela Nobelove nagrade za književnost Handkeu je, zbog njegove podrške Miloševiću i negiranja genocida počinjenog u Srebrenici, širom sveta, a posebno na jugoistoku Evrope, naišla na brojne osude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari