Hit predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta: "Edip" dve večeri na sceni Zagrebačkog Kazališta Mladih 1Foto promo Nebojša Babić /JDP

Sofoklov „Edip“ u režiji Vita Taufera, jedna od najuspešnijih predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ovoj sezoni, 1. i 2. juna gostuje na sceni Zagrebačkog Kazališta Mladih (ZKM), a karte za oba izvođenja rasprodata su još prošle nedelje.

U tragediji o sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, naslovnu ulogu igra Milan Marić, a u glumačkoj ekipi su i Nataša Ninković, Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Hit predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta: "Edip" dve večeri na sceni Zagrebačkog Kazališta Mladih 2
Foto promo Nebojša Babić /JDP

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, dramaturg je Vesna Radovanović, scenograf Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a muziku su komponovali Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!.  Muzičari su Marko Radojević (pevač), Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopičić (harmonika).

Od premijere 17. septembra prošle godine, „Edip“ je odigran 29 puta pred prepunom salom JDP, glumci su uvek bili ispraćeni ovacijama, a predstavu je do sada videlo više od 17 hiljada gledalaca. Karte za tri do četiri izvođenja mesečno, od same premijere bile su rasprodate u roku od nekoliko sati.

U novembru, ansambl „Edipa“ doživeo je ovacije pred punom salom Slovenskog narodnog gledališča – drama u Ljubljani, a naslovna uloga u Sofoklovoj tragediji donela je Milanu Mariću Nagradu grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo u 2022. godini.

– „Edip“ je, kako smo saznali, najviše rađen 1939. i 1968. godine, u jako zanimljivim i burnim momentima za ceo svet. Ova drama je jedan suštinski triler, svaki odgovor otvara nova pitanja, da ne govorim o tome koliko je tek uzbudljiv i veliki izazov igrati Edipa. U sat i po vremena, koliko traje naša predstava, šta se sve desi unutar čoveka, gde on ide, do kakvih spoznaja dolazi, to je totalni rolerkoster. Uzbudljivo i duboko psihološko preispitivanje istine o vladarima, ljudima, demokratiji, odlukama, autoritetima, i mislim da je jako bitno što je JDP uradilo „Edipa“ – izjavio je Marić za Danas.

Prema rečima Vita Taufera, jednog od vodećih slovenačkih reditelja koji se ovom režijom vratio na beogradsku scenu posle pauze od trdeset i više godina, ono što njega prvenstveno intrigira u „Edipu“ i čime ova drama deluje savremeno je psihološki element.

– Sofoklovi likovi su vrlo uverljivi portreti kompleksnih živih ljudi. U neprekidnoj radnji od sat i po vremena pratimo propast jednog vladara, koji se na početku drame kao dobar i pravedan otac naroda iskreno zalaže za pravnu državu, a završava tragično, kao tiranin, u orgiji samodestrukcije, kad se suoči sa istinom svog identiteta. Priča koju Sofokle u svom delu stavlja u mitsku prošlost, interesantna je u politčkom i geopolitičkom kontekstu i njegovog, i današnjeg vremena, jer iznova otvara pitanja o ratovima, demokratskim i autaritarnim sistemima, oligarhijama – rekao je Taufer za naš list.

„Edip“ je, prema glasovima posetilaca portala Kinopolis, proglašen najboljom predstavom u prošloj godini, dok su Milan Marić i Nataša Ninković izglasani za najboljeg glumca i glumicu.

Godišnje nagrade JDP dobili su reditelj Vito Taufer i glumci Milan Marić, Nataša Ninković i Marko Radojević.
Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Milanu Mariću, koji je dobitnik i nagrade „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP, a Nagradu „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca poneo je Joakim Tasić, za uloge Glasnika iz dvora u predstavi „Edip“ i Saturnina u predstavi „Tit Andronik“.

Poslednje gostovanje JDP u Zagrebačkom Kazalištu Mladih bilo je u decembru 2019, sa predstavom „Lorencačo“ u režiji Borisa Liješevića.
Maja prošle godine JDP je gostovalo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari