A INTRODANS BachC Pieter Henketfoto promo

Posle šestodnevnog uvoda sa VR spektaklom španske umetnice Blanke Li „Pariski bal“, koji je bliži filmskoj animaciji nego pozorištu, mada neki tvrde da je to njegova budućnost u koju je prošle nedelje u beogradskom bioskopu „Balkan“ ušlo 580 posetilaca, 20. Beogradski festival igre večeras se vraća na pravu scenu – u Operu i teatar Madlenuanum gde će zvanični program jubilarnog BFI otvoriti holandska trupa Introdans iz Arnhema.

Njen celovečernji temat inspirisan muzikom prvog majstora baroka – orguljaša, čemabiste i kompozitora Johana Sebastijana Baha obuhvara tri koreografije svetski poznatih umetnika različitih koreografskog senzibiliteta i „rukopisa“: Adonija Foniadakisa, Sidija Larbija Šerkaujia i Manuela Vinjula.

Pre nego što igrači Introdansa osvoje Veliku scenu Madlenianuma, 20. BFI formano, kraćim obraćenje otvoriće Antonio Koleandre, legenda italijanske baletske scene. Prvak baleta u Firenci, balet-majstor, pedagog, član Međunarodnog saveta za igru, Kolendra je tokom velike igračke karijere sarađivao sa zvezdama kalibra Rudolfa Nurejeva, Karle Frači, Elizabete Terabust, Mari Klod Pjetragale, Oreli Dipon, Roberta Bolea…, a pored klasičnog repertoara igrao u koreografijama Vilijama Forsajta i Mersa Kaningama. Bavi se koreografijom za pozorište, film i TVRAI, a sada balet majstor i umetnički direktor baletskih festivala u Sorentu u Napulju.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Nacionalnoj fondaciji za igru ocenio da je „BFI jedan od najboljih festvala igre na svetu“.

– Ovde sam, prvi put u Srbiji, jer je program BFI kao kolaž raznobojnih pigmenata od kojih svaki taj malo deo lepote predstavlja različiti igrački žanr. Moja misija posle pandemije virusa korona i svih drugih teških momenata jeste da mladim igračima pokažemo nove horizonte i vizije života igre. Igra je danas mnogo otvorenija, ali mladima je potreba ljubav da bi stali kraj baletkog štapa i igrali sa žarom. Današnje generacije su, a to je pitanje celog društva, brze, obuzete tehnologijom, ali bez emocija. NJihovo je vreme drugačije i treba ih razumeti – rekao je Antonio Koleandra, koji je juče u Nacionalnoj fondaciji za igru započeo sedmodnevni majstorski kurs za najmlađe igrače.

Rad trupe Introdans, koja večeras prva nastupa pred publikom u zvaničnom delu 20. BFI, predstavili su njeni umetnički i finansijski direktori Roel Vorinthol i Marika van Hof, kao i ambasador Holandije u Srbiji Jost Reintjes. Interdans je jedna od četiri velike holandske trupe koje imaju specijalne ugovore sa vladom i finsira ih država, uz zadatak da popularišu igru i van granica Holandije.

Osnovan 1971. sa idejom da umetnost igre učini dostupnom najširoj publici, Introdans često nastupa u okviru kulturnog programa na putovanjima i međunarodnim posetama holandskog kraljevskog para, kao što su nedavno gostovali u državama Latinske Amerike i Italije. Kako je juče rečeno, kao državna kuća Introdans dužan je da godišnje izvede oko 110 predstava, od toga 25 u Arnhemu, a osim toga ova umetnička trupa ima i druge programe za odrasle, decu, ljubitelje igre …

– Repertoar naše kuće čine tematske večeri poput ove posvećene Bahu, čija je partitura okupila trojicu svetskih koreografa. Mi želimo da napravimo i neku vrstu ‘kolekcije’ značajnih koreografija tako što na scenu vraćamo stare komade. kao što ovde slučaj sa Šerkalouijevom koreografijom – objasnio je Roel Vorinthol u susretu sa beogradskim novinarima.

Publika u Madlenianumu večeras će videti komade: „Prema želji“ Andonija Foniadakisa iz 2004, Šarkalouijev „Korpus Bah“ iz 2005 – obe koreografije prilagođene su 2023. za izvođenje Introdansa, koji je Vinjulovo delo „Duša“ premijerno izveo ove godine . Beogradska predstava je rasprodata. Osim Introdansa, na 20. BFI 7. i 8. aprila na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu najavljeno je i gostovanje Holandskog teatara igre iz Haga. Jubilarni BFI održava se pod sloganom „Zajedno, mi slavimo igru“ i na njemu bi, kako je najvljeno, u Beogradu i Novom Sadu treba da bude izvedeno 70 predstava u kojima će gostovati 17 trupa iz 11 država.

Nagrada
Trupa Introdans nije prvi put na BFI. Učestvovala je u njegovom 14. izdanju 2017. sa komadom „Nigde“, grčkog vizuelnog umetnika, koreografa i reditelja Dimitrija Papajoanua. Papajoanu je za ovo delo na 14. BFI dobio Nagradu ovog festivala „Jovan Ćirilov – za korak napred“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari