Sedam koncerata i tri prateća multimedijalna programa posvećena istoriji džeza sadržaj su ovogodišnjeg, trećeg izdanja, međunarodnog festivala JazzIbar koji će od 3. do 7. jula biti održan u Kraljevu. Tokom pet dana ove manifestacije publici će se predstaviti više od 30 umetnika iz Holandije, Rusije, Makedonije i Srbije. Svi koncerti se održavaju na otvorenom i besplatni su za publiku.

Muzički program počinje 3. jula koncertom Vlada Maričić benda sa specijalnom gošćom Tanjom Jovićević u kafeu Autentik Miraž, a nastavlja se 5. jula gala koncertom Vasil Hadžimanov benda na Trgu Svetog Save. Seriju gala koncerata na ovom trgu nastavljaju u subotu 6. jula Vlatko Stefanovski trio i Jovan Maljoković Balkan salsa bend, a ovo veče posvećeno je Lali Kovačevu, jednom od najpoznatijih ovdašnjih džez-bubnjara, koji je preminuo prošlog septembra. Poslednje veče festivala obeležiće nastupi džez-muzičara iz Holandije, zahvaljujući pomoći Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu. Reč je o grupi Denise Jannah band, koji predvodi Deniz Jana, jedna od najpoznatijih evropskih džez-pevačica, dobitnica brojnih muzičkih nagrada u Evropi i SAD, a za doprinos kulturi kraljica Beatris ju je pre četiri godine odlikovala ordenom viteza. Ovogodišnji, treći JazzIbar zatvara u nedelju rusko-srpski kvartet saksofoniste Ivana Poljanskog.

Prateći program festivala počinje u sredu, 3. jula, izložbom fotografija Džez vremeplov autora el gvojosa. Sledećeg dana će u Narodnom muzeju biti održan multimedijalni program – umetnički direktor festivala Miša Blam i viši kustos Narodnog muzeja u Kraljevu Mirjana Savić autori su izložbe Istorija džeza u Srbiji i Kraljevu 1947-2013. Iste večeri književnik i publicista Milen Alempijević održaće predavanje na temu Džez i filmska naracija. Džem-sešn Dušan Sarić kvarteta u kafeu Autentik Miraž planiran je za petak od 23 sata.

– Festival džeza pokrenuli smo iz poštovanja prema tradiciji džez-muzike u Kraljevu i velikog interesovanja koje postoji kod mlađih generacija kraljevačkih muzičara. Džez se u Kraljevu svira skoro osam decenija i u tom periodu iz ovog grada je potekao veliki broj muzičara. U novije vreme značajan broj Kraljevčana završio je ili još pohađa džez-akademije u Gracu, Amsterdamu, Minhenu, na Berkliju… i nastupaju širom Evrope i Amerike. Sve to nam je bilo znak da Kraljevčani vole džez i da će ovakav festival okupiti ljubitelje džeza i iz okolnih gradova – kaže direktorka Kulturnog centra Ribnica, organizatora ove manifestacije, Aleksandra Kljajević. Umetnički direktor internacionalnog festivala JazzIbar je Mihailo Miša Blam, a muzička urednica Ana Milašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari