„Igra mog života“ najbolji film Festivala sportskog filma na Zlatiboru  1Foto: TO Zlatibor

Film „Igra mog života”,  Ivice Videnovića i Aleksandra Miletića, koji govori o Bori Stankoviću, legendarnom košarkašu, treneru, reprezentativcu i uglednom svetskom košarkaškom funkcioneru, proglašen je za najbolje ostvarenje na  10. Međunarodnom festivalu sportskog filma koji je, u nedelju uveče, završen u Kulturnom centru na Zlatiboru. 

Najbolji srednjemetražani film je „Ivanova igra“ o sudbini i hrabrosti Ivana Gudelja, koji je snimio Tomislav Žaja iz Hrvatske, dok je u kategoriji kratkometražni film nagrađeno ostvarenje „Joker“ o Nikoli Jokiću, autora  Nataše Šević i Vladimira Pajića.

Najbolji dugometražni dokumentarac je „Rađa“, hrvatskog reditelja Vojana Koceića, a francuski film „Fahim, mali princ šaha”, koji je Pjer Fransoa Martin-Laval snimio o dečaku izbeglici iz Bangladeša, proglašen je za najbolji igrani film.

Za režiju filma „Vaha, portret jedne legende“, nastalog u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Monaka, o fudbaleru Vahidu Halihodžiću, nagrađen je Igor Latinović, a za fotografiju i dizajn  – Branko Krstić za film „Celi život u igri” o životu sportskog novinara Živomira Žiće Krstića.

Nagrada za najbolji film o ličnosti u sportu je pripala filmu „Streljcov, Ilja Učitelj“ o reprezentativcu Sovjetskog saveza koji se suprostavio staljinizmu.

Dejanu Nikoliću, autoru ostvarenja „Medalje za život: Od Mlave do Temze“ o paraolimpijcu  Željku Dimitrijeviću, pripala je nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu.

Posebna priznanja su dodeljena Siti grupi iz Niša za film “Broj 1 – Dragan Pantelić”, Vojku  Korošecu za projekat i film “Školska košarkaška liga- sport sa hiljadama lica” i Sabahudinu Topalbećireviću, autoru filma „Novi Pazar, grad koji rađa šampione”.

O nagradama festivala, na kome je prikazano više od trideset filmova i na kome su dodeljene i nagrade za životno delo najuspešnijim sportistima, odlučivao je žiri u sastavu Anita Panić, Božo Sušec i Vladimir Stanković.

Gudelj: Srce mi je puno 

„Moja nogometna karijera je trajala do 26. godine i moji sportski snovi, zbog opake bolesti, nisu do kraja ostvareni. Ali, kada se danas osvrnem na to vreme i ono što sam s nogometom proživeo, kada se setim svojih prijatelja, igrača i mojih trenera, mogu reći da mi je srce prepuno“, obratio se prisutnima Ivan Gudelj, bivši igrač Hajduka i kapiten reprezentacije Jugoslavije.

Potom je dodao da mu je nagrada za životno delo, koja mu je dodeljena na festivalu, „posebno draga i da će imati posebno mesto u vitrini, pored nagrade Grada Splita“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari