Film „Igre gladi“, jedan od najiščekivanijih filmova ove godine u Americi, od danas je na repertoaru domaćih bioskopa posredstvom distributerske kuće Millennium Film.


Svake godine u ruševinama bivše Severne Amerike, glavni grad Panema prisiljava svaki od 12 okruga da pošalje dvoje tinejdžera – mladića i devojku, kao učesnike u takmičenju u Igrama gladi – do smrti. To je uvrnuta kazna za ustanke u prošlosti i stalna vladina taktika zastrašivanja. Šesnaestogodišnja Ketnis Everdin se dobrovoljno prijavljuje umesto svoje mlađe sestre Primrouz. Oslanja se na svoje izoštrene instinkte, a mentor joj je pijani bivši pobednik Hejmič Abernati. Film je režirao Gari Ros, prema scenariju koji su napisali Ros, Suzana Kolins i Bili Rej. Igraju: Dženifer Lorens, Džoš Hačerson, Lijam Hemsvort i Vudi Harleson, kao i legenda Holivuda Donald Saterland, ali i rok zvezda Leni Kravic. Istoimeni bestseler Suzane Kolins je prvi deo trilogije prodate u više od 26 miliona primeraka samo u SAD-u.

Film je dokazao da je hit jer je na svom debiju u Severnoj Americi zaradio 155 miliona dolara, što je treći najbolji rezultat svih vremena. Od „Igre gladi“ su samo bolji finalni „Hari Poter“ (169,2 miliona dolara) i „Mračni vitez“ (158,4).

Sada samo treba videti koliko će se brzo razvijati priča sa ovom postapokaliptičkom SF trilogijom. Lajonsgejt će svakako ići na varijantu da ostala dva filma isporuči u naredne dve godine, a ostaje da se vidi da li će spisateljica Kolins možda ispisati još neki deo priče kako bi se uspešna saga nastavila. Drugi film iz ovog serijala „Catching Fire“ stiže u bioskope u novembru 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari