Imala je talenat, moderne ideje, maštu - Izložba o pozorišnom delu Soje Jovanović 1Foto: Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Izložba „Soja Jovanović – Pozorišno delo“ biće otvorena u ponedeljak od 19 sati u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije.

Autor izložbe i kataloga je Aleksandra Milošević, muzejski savetnik, a u programu učestvuju Rade Marjanović i Svetislav Goncić, piše Nova. rs.

Dvojica glumaca (sada upravnika Pozorišta na Terazijama i Narodnog pozorišta) godinama su na sceni na Terazijama igrali u poslednjoj režiji Soje Jovanović u ovoj kući – mjuziklu „Neki to vole vruće“.

Izložba osvetljava značajan rad jedne od prvih avangardnih rediteljki, visoko kotirane na lestvici domaće kulturne baštine.

https://citymagazine.danas.rs/popkultura/art/izlozba-soja-jovanovic-snovi-u-boji-u-kinoteci/

Sofija Soja Jovanović je u pozorišnom radu izgradila Beogradsko dramsko pozorište, postala sinonim za mjuzikle i poletan humor modernim čitanjem domaćih komediografa.

Imala je talenat, moderne ideje, maštu i sreću da stvara s vrhunskim umetnicima tog doba, što ju je uvrstilo u vrh jugoslovenske kulture

.https://citymagazine.danas.rs/popkultura/film-tv/premijera-digitalno-restaurisanog-filma-pop-cira-i-pop-spira/

Takođe je dala doprinos u radio-režijama, pedagogiji na Pozorišnoj akademiji, prevodilaštvu i dramatizacijama.

Jedan je od osnivača festivala komedije „Nušićijada”.

Radni vek Soje Jovanović trajao je 50 godina, a toliko je i predstava postavila na različitim scenama,  dok je snimila 23 igrana filma, TV drama i serija, mnogo lutkarskih predstava i radio-drama.

Prva žena reditelj na našim prostorima oprobala se uspešno u svim vidovima dramske umetnosti i svojim radom obeležila jugoslovensku kinematografiju 20. veka, podsećaju na portalu  Nova. rs.

U Pozorištu na Terazijama igrali su se Sojin „Kabare“, „Neki to vole vruće“, „Bal lopova“, „Vezana vreća“ i beskrajni niz drugih komada od kojih su mnogi dobili prestižne nagrade. Ubrzo zatim Jovanovićeva se preorijentisala na film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari