"Imao je bratski i zaštitnički odnos prema svima nama": Đorđe Milosavljević povodom smrti Srđana Koljevića 1foto : privatna arhiva

Scenarista Đorđe Milosavljević povodom smrti Srđana Koljevića reditelja, scenariste i akademskog profesora s kojim je sarađivao na filmovima „Nebeska udica“ , „Nataša“ i seriji „Besa“ kaže za svog kolegu i prijatelja da je bio najprijatniji i najtrezveniji glas na fakultetu.

– Srđan je pre svega bio veliki i dragoceni prijatelj, neko ko je imao bratski i zaštitnički odnos prema svima nama, koji smo bili tek koju godinu mlađe kolege. Imali smo donekle različit odnos prema savremenom filmu, ali nas je baš to učinilo, rekao bih, skoro savršenim saradnicima, na ‘Nebeskoj udici’, ‘Nataši‘, ali i tv seriji ‘Besa’, čiju smo priču zajednički smišljali. Na fakultetu, Srđan je bio onaj najprijatniji i najtrezveniji glas, koji kolegama kroz šalu, nežno i veselo, kaže onu pravu stvar, koja nam je u radu nedostajala ili izmicala… Želeo bih da izbegnem stereotipe i klišee, sa kojima smo se borili i tokom zajedničkog rada… ali ne možeš da kažeš drugačije, nego istinito i iskreno – ovo je ogroman, nenadoknadiv gubitak, pre svega za Srđanovu porodicu, ali i za sve njegove prijatelje i kolege – zaključuje Đorđe Milosavljević.

Scenarista, reditelj i akademski profesor Srđan Koljević preminuo je danas u 56 godini nakon duge i hrabre borbe sa bolešću.

Osim što potpisuje scenario na 15 dugometražnih igranih filmova, dva dugometražna dokumentarna filma, i dve TV serije, po svojim scenarijima sam je i režirao tri igrana filma, i jednu TV seriju.

Ostvarenja koja potpisuje bila su gledana u bioskopima ali i nagrađivana u svetu i regionu, na najvećim smotrama filma kao što su Berlinski filmski festival i Sandens Film Festival.

Kao scenarista debitovao je 1993. godine sa filmom «Kaži zašto me ostavi» Olega Novkovića a kao reditelj debitovao je sa filmom «Sivi kamion crvene boje» 2004. godine, koji je snimio po sopstvenom scenariju a koji je prikazan na 40 međunarodnih festivala i nagrađen sa 11 nagrada.

Zajedno sa Đorđem Milosavljevićem napisao je scenario za film «Nebeska udica» (2000) u režiji Ljubiše Samardžića koji je prikazan na Berlinskom Filmskom Festivalu kao i na festivalu u Palm Springsu gde je i nagrađen nagradom publike.

Sa Melinom Koljević je bio ko-scenarista filma «Klopka», u režiji Srdana Golubovića, koji je prvi srpski kandidat za nagradu Oskar koji je ušao u uži izbor od 8 filmova.

U istoj saradnji sa Srdanom Golubovićem kao rediteljem i Melinom Koljević potpisuje i film «Krugovi» (2013) koji je prvi srpski film prikazan a i nagrađen na festivalu Sandens.

Do samog kraja života, osim što je neumorno radio kao autor, bio je i posvećeni profesor na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu gde je predavao filmski scenario na katedri za dramaturgiju, na kojoj je i sam diplomirao.

Radio je i kao mentor na različitim evropskim radionicama gde je predano pomagao razvoj mladih filmskih autora.

Za sobom ostavlja dve kćerke, veliku porodicu i život posvećen filmu i akademskom radu.

Datum, mesto i vreme sahrane i komemoracije će biti naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari