Septembar u Jugoslovenskoj kinoteci u znaku legendarnog Mije Aleksića, velikana Vilijama Fridkina, sećanja na izuzetnog scenaristu i reditelja Srđana Koljevića... 1Foto promo Jugoslovenska kinoteka

 

I ovog meseca Jugoslovenska kinoteka priredila je uzbudljiv program za sve generacije naših filmofila – komedijom „Pusti snovi“ Soje Jovanović i izborom najvažnijih ostvarenja iz njegovog opusa, obeležiće stogodišnjicu rođenja legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Mije Aleksića (1923-1995), pred publikom će biti i remek- dela američkog oskarovca Vilijama Fridkina, kao i našeg velikog autora Srđana Koljevića koji je preminuo ov0g leta, a tu su i hitovi Vima Vendersa,  Lilijane Kavani, Pjera Paola Pazolinija…

Digitalno restaurisana muzička komedija iz 1968. o prodavcu iz robne kuće koji mašta o filmskoj divi, u kojoj Mija Aleksić igra glavnog junaka, imaće dve besplatne projekcije u Sali Makavejev 26. septembra, u okviru projekta A1 Kinoteka, a u naredna dva dana biće prikazane i komedije „Na mesto, građanine Pokorni“ (1964) Radivoja Lole Đukića, drama „Čovek iz hrastove šume“ (1964) Miodraga Miće Popovića.

Septembar u Jugoslovenskoj kinoteci u znaku legendarnog Mije Aleksića, velikana Vilijama Fridkina, sećanja na izuzetnog scenaristu i reditelja Srđana Koljevića... 2
Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Izbor iz njegovog bogatog opusa, započet u Sali Makavejev, nastavlja se od 29. septembra do 1. oktobra u Muzeju kinoteke, antologijskim ostvarenjima „Jutro“ (1967) Puriše Đorđevića, „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića, „Varljivo leto ’68“ (1984) Gorana Paskaljevića, „Ljubav i moda“ (1960) Ljubomira Radičevića, „Dr“ (1962) Soje Jovanović…

Pre ove posvete glumcu koji je obeležio ovdašnju kinematografiju, u svom stalnom ciklusu Velikani svetskog filma, Jugoslovenska kinoteka od večeras prikazuje remek-dela nedavno preminulog američkog reditelja Vilijama Fridkina (1935-2023), dobitnika Oskara za krimi dramu „Francuska veza“ koja je ušla u antologije.

Septembar u Jugoslovenskoj kinoteci u znaku legendarnog Mije Aleksića, velikana Vilijama Fridkina, sećanja na izuzetnog scenaristu i reditelja Srđana Koljevića... 3
Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Pored ovog klasika iz 1971, u Sali Makavejev do 11. septembra pred publikom će biti ostvarenja koja su mu donela svetsku slavu – „Gluvarenje“ (1980), „Isterivač đavola“ (1973), , „Nadnica za strah“ (1977), „Pravila službe“ (2000), „Živeti i umreti u L.A. (1985).

U Muzeju Kinoteke (Kosovska ulica), od 11. do 15. septembra na programu je Festova nedelja sa po dve projekcije poznatih ostvarenja iz sedamdesetih godina, kao što su „Prijatelj iz Amerike“ (1977) Vima Vendersa, „Noćni portir“ (1974) Lilijane Kavani, „Dekameron“ (1971) Pjera Paola Pazolinija, „Mesec od hartije“ (1973) Pitera Bogdanoviča…

Program Fokus: Patriša Hajsmit na filmu, od 15. do 17. septembra prikazuje dugometražni dokumentarac „Voleti Patrišu Hajsmit“ (2022) Eve Vitije, o privatnom životu slavne američke književnice.

U terminu od 20.30 na repertoaru su ekranizacija „Talentovani gospodin Ripli“ (1999) Entonija Mingele, i starija francuska verzija „U zenitu sunca“ (1960) Renea Klemana, u kojima su Toma Riplija igrali Met Dejmon i Alen Delon, kao i prva ekranizacije njenog romana „Stranci u vozu“ (1951) Alfreda Hičkoka.

Septembar u Jugoslovenskoj kinoteci u znaku legendarnog Mije Aleksića, velikana Vilijama Fridkina, sećanja na izuzetnog scenaristu i reditelja Srđana Koljevića... 4
Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Program Sećanje na… 16. i 17. septembra posvećen je jednom od najznačajnijih srpskih scenarista, reditelju i nekadašnjem saradniku Jugoslovenske kinoteke Srđanu Koljeviću, koji je preminuo ovog leta.

U Muzeju Kinoteke videćemo njegov debitantski film „Kaži zašto me ostavi“ (1993) u režiji Olega Novkovića i „Klopku“ (2007) Srdana Golubovića, koja je bila u užem izboru za Oskara za strani film, kao i dva filma koja je Koljević režirao po svojim scenarijima – „Sivi kamion crvene boje“ (2004) i „Žena sa slomljenim nosem“ (2010).

Isti program tokom meseca podsetiće na filmove nedavno preminule francuske glumice Žilijet Menijel, američkog glumca Stiva Foresta i kompozitora Karla Dejvisa, kao i engleske glumice i pevačice Džejn Birkin („Smrt na Nilu“ (1978) Džona Giljermina, „Zlo pod suncem“ (1981) Gaja Hamiltona…).

Projekcijama 18. i 19. septembra, Kinoteka će obeležiti „okrugle“ godišnjice kultnih filmova, kao što su 70 godina od premijere drame „Odavde do večnosti“ (1953) Freda Zinemana, sa Bertom Lankasterom i Montgomerijem Kliftom u glavnim ulogama, i 70 godina komedije „Kako se udati za milionera (1953) Jana Neguleskoa, sa Merilin Monro i Lorin Bekol.

Program Sećanje na… 20. i 21. septembra posvećen je američkom glumcu Alanu Arkinu (1934-2023), koji se bavio i režijom, produkcijom, muzikom. Među odabranim filmovima su dva za koje je nominovan za Oskara za glavnu ulogu – „Rusi dolaze“ (1966) Normana Džuisona, i „Srce je usamljeni lovac“ (1968) Roberta Elisa Milera, kao i kultna „Kvaka 22“ (1970) Majka Nikolsa.

Program Moj izbor, od 20. do 24. septembra, donosi deset odabranih filmova reditelja Miloša Pavlovića, dekana Fakulteta dramskih umetnosti, koji su u različitim periodima života ostavili snažan utisak na njega.

Na ovoj listi su komedija i romansa „Oženih se vešticom“ (1942) Renea Klera, akcija i drama „Aleksandar Nevski“ (1938) Sergeja Ajzenštajna i Dmitrija Vasiljeva, avantura i fantazija „Mrtav čovek“ (1995) Džima Džarmuša, kao i „Čarlston za Ognjenku“ (2008) Uroša Stojanovića, koji Pavlović opisuje kao spoj nacionalnih tema, moderne režije i vrhunske estetike.

Povodom deset godina od smrti glumca Marka Ratića program Sećanje na… 26. septembra prikazuje filmove u kojima je igrao kao dečak – „Kraj rata“ (1984) Dragana Kresoje i „Čavka“ (1988) Miloša Miše Radivojevića.

Kinoteka je ovog meseca i domaćin Merlinka klasik festivala, Festivala italijansko-srpskog filma i Festivala etnološkog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari