"Ljubaznost, velikodušnost i toplinu našao sam u Beogradu": Povodom tragične smrti glumca DŽulijana Sendsa, dobitnika Zlatnog pečata, Kinoteka daje retrospektivu njegovih filmova 1Foto: EPA-EFE/Tytus Zmijewski

Jugoslovenska kinoteka će od 10. jula prikazati retrospektivu filmova tragično preminulog glumca DŽulijana Sendsa.

– Slavni engleski glumac DŽulijan Sends se proslavio ulogom u „Sobi s pogledom“, a pre tri godine je bio gost Beograda, kada je dobio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke – objavili su iz Jugoslovenske kinoteke.

Podsetimo, telo poznatog britanskog glumca identifikovano je pre par dana pošto su na planini u Kaliforniji, na kojoj je nestao, pronađeni ljudski ostaci.

Sendsu se tokom planinarenja na San Gabrijel planinama gubi trag početkom januara ove godine, iako je njegov automobil potragom relativno brzo pronađen. Tek su krajem prethodne nedelje, izletnici prijavili pronalazak ljudskih ostataka na području gde je prethodno nestao britanski glumac.

Sends je bio gost 48. beogradskog Festa i tom prilikom je dobio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke. Nagrada mu je uručena 3. marta 2020. godine. Tada je prikazan film “Obojena ptica” češkog reditelja Vaclava Mohula u kome je Send glumio.

Na dodeli nagrade, Sends je kazao da je “privilegija doći u Beograd i predstaviti taj izvanredni film, koji je težak, intenzivan, ali je i vrlo lep”.

Njemu je najviše priznanje Kinoteke uručio direktor Jugoslav Pantelić, i umetnički direktor Festa.

– Nadam se da ćete, kada ga odgledate, osetiti da je bio vredan vašeg vremena”, poručio je Sends tada. Tom prilikom se prisetio da je i kao školarac 1975. bio u poseti u Beogradu.

“Ljubaznost, velikodušnost i toplinu kojih se sećam iz tog vremena našao sam u Beogradu juče i danas ponovo”, izjavio je tada Sends, a preneo SeeCult.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari